Razgovor Clinton-Davutoglu

Clinton je kazala da je specijalni predstavnik Ujedinjenih nacija i Arapske lige Kofi Annan u pismu upućenom Vijeću sigurnosti UN-a pojasnio da sirijski predsjednik Bešar Asad nije ispunio obaveze predviđene u mirovnom planu i da se nasilje u toj zemlji dodatno pojačalo u posljednjih sedmicu dana. Američka državna sekretarka je zatim podsjetila da su sirijske snage juče ponovo pucale na sirijske izbjeglice koje su pokušavale preći preko graničnog prijelaza sa Turskom.

Hillary Clinton je nadalje istakla da sirijska vojska otvara vatru i u pograničnom dijelu sa Libanom, te da pale vlastite šume kako bi natjerali pobunjenike da napuste svoja skloništa.

Navodeći da se u New Yorku, gdje se nalazi sjedište UN-a, a i u drugim glavnim gradovima vode intezivni kontakti po ovom pitanju, Clinton je izjavila ‘Obavila sam razgovor i sa ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom. O ovom pitanju raspravljat ćemo na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica grupe G-8. Pitanje Sirije posebno ću istaći tokom mog susreta sa ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovim, a Kofi Annan će se direktno obratiti Vijeću sigurnosti u četvrtak ‘.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.