Rekao je: “Vidim da si Šiptar”

Čak ga je tri puta zagrlio i zamolio da mu oprosti.

Jednom od tih huligana je, međutim, zasmetalo kako Dželim govori, što izgovara mekše „č“, pa je odmah skočio na njega: “Vidim da si Šiptar”. Dželim mu je odgovorio da nije Albanac, već Goranac, ali je ovaj nastavio da ga maltretira i počeo da ga udara.

Zatim je izvadio nož i ubo ga u vrat i potiljak – priča za “Blic” M. J., komšija Dželima Limana (34) koga su preksinoć u autobusu na liniji 43 tukli i nožem izboli vandali Zlatko M. (19) i Miloš M. (20) iz Koteža, koji će zbog nasilničkog ponašanja biti privedeni istražnom sudiji.

Naš sagovornik je inače komšija teško povređenog Dželima, prekjuče po podne ga je zamolio da sa njim krene do “Tempa” kako bi mu pomogao da kući donese sve potrepštine.

“Pristao je bez pogovora. Posle kupovine ušli smo u autobus na liniji 43, i to na početnoj stanici. Bila je gužva, ljudi su se gurali i slučajno je kesom zakačio tog huligana, koji je bio u društvu sa još jednim, svetlijim mladićem.Taj vandal je reagovao unezvereno, počeo da udara mog komšiju bez ikakvog razloga. Putnici su vikali: “Pusti mladića, skloni se, šta ti je uradio?”. Postao je još nervozniji, izvadio je nož i dva puta ubo Dželima.Jednom rukom sam ga držao za vrat da ne iskrvari, a drugom pokušavao da ga zaštitim od huligana. U autobusu je nastala vriska, zvali su policiju, a vozač je zatvorio vrata da ti dripci ne bi pobegli. Putnici su odmah uhvatili tog svetlijeg mladića, ali je huligan koji je ubo Dželima razvalio vrata i pobegao.Jedna žena je iz torbe izvadila peškir, pritisli smo Dželimovu ranu na vratu da ne bi iskrvario”, priča M. J.

Dok su čekali Hitnu pomoć, jedan od putnika sustigao je napadača kod Palmotićeve ulice i vratio ga do autobusa, gde ga je kasnije preuzela policija.

Naš sagovornik je juče povređenog komšiju Dželima Limana posetio u Urgentnom centru, gde je teško povređeni mladić smešten na intenzivnoj nezi. Dželima je posetila i devojka.

“Ima dve ubodne rane u potiljak, a jednu u vrat. Lekar mi je rekao kako je malo falilo da povrede budu smrtonosne, milimetri su bili u pitanju. Dželim je svestan, može da govori, ali usporeno priča. Odneo sam mu neke osnovne stvari, malo voća… Nadam se da će se oporaviti. Ta baraba ga je napala bez ikakvog povoda. Nije mi jasna takva razbojnička reakcija jednog mladog čoveka koji zbog slučajnog dodira kesom, uprkos izvinjenju koje dobije zbog toga, reaguje tako divljački i pokuša da ubije”, konstatuje naš sagovornik.

“Ispitati da li je napad bio na rasnoj osnovi”
Nekoliko nevladinih organizacija za ljudska prava zatražilo je od policije i tužilaštva da ispitaju da li je napad na Dželima Lj. bio podstaknut predrasudama na rasnoj i etničkoj osnovi.

“Prisustvo predrasuda ili mržnje se ne sme ignorisati i ceo događaj mora biti rasvetljen i u ovom smislu, što u slučaju napada na Dzelima Lj. nije učinjeno”, navode u zajdničkom saopštenju organizacije Branioci ljudskih prava, Inicijativa mladih za ljudska prava, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Fond za humanitarno pravo, Praksis i Centar za unapređivanje pravnih studija.

Nevladine organizavije podsećaju na praksu Evropskog suda za ljudska prava i Konvenciju prema kojoj su vlasti država potpisnica dužne su pri istraživanju nasilnih incidenata da preduzmu sve mere za razotkrivanje bilo kog rasistickog motiva i da utvrde da li su etnička mrznja i predrasude odigrali ulogu u tim događajima.

Napadači su uhapšeni nakon incidenta, a teško povređeni je prevezen u Urgentni centar.

Izvor: B92/Blic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.