Revolucionarno: Otkriven nov lijek protiv raka kože!

Naučnici vjeruju da će ovaj lijek imati sjajne rezultate i kod ostalih tipova raka. Za sada se samo jedan od šest pacijenata izliječi, ali primjenom novog lijeka broj izliječenih biće mnogo veći.

Sudeći prema rezultatima do kojih su inostrani naučnici nedavno došli, rak kože uskoro će biti izlječiv. Naime, otkriven je lijek koji već sada nazivaju “spektakularnim” i koji je pokazao odlične rezultate, čak i na pacijentima koji imaju rak kože u poodmakloj fazi.

Prema pisanju Dejli Mejla, naučnici vjeruju da će ovaj lijek imati sjajne rezultate i kod ostalih tipova raka. Na Evropskom kongresu za izlječenje raka iznijeti su podaci da se za sada samo jedan od šest pacijenata izliječi, ali da će primjenom novog lijeka broj izliječenih biti mnogo veći.

Profesor Aleksandar Egermon sa Instituta Gustav-Rusi u Francuskoj rekao je da doktori sad prvi put mogu da upotrebe riječ “lijek” kada je riječ o raku. On ističe da je riječ o velikom napretku i da su doktori sada u mogućnosti da kontrolišu čak i rak koji je dosta napredovao kod pacijenata.

Prvi lijek koji se pojavio bio je “ipilimumab” ili MDX-010, koji u kombinaciji sa “anti-PD1S” daje odlične rezultate prilikom izlječenja. Pacijentima se lijek daje kroz infuziju u trajanju od sat vremena, nakon čega odlaze kući. U periodu od 12 nedjelja pacijenti primaju takva četiri tretmana, a uz malo sreće već prvi tretman obnavlja imunološki sistem koji ubuduće sam ubija ćelije raka.

Rak kože je najčešći oblik raka, a ono što je kod njega problematično je to što se u velikom broju slučajeva otkriva tek u fazi kada rak metastazira i zahvata druge organe poput bubrega i pluća. Pacijentima u toj fazi ostaje tek nekoliko mjeseci života.

Ipak, profesor Aleksandar nagovještava da je ovo toliko veliko otkriće da on, nakon 27 godina bavljanja ovim poslom, tek sada vidi svjetlost na kraju tunela. Decenije su bile potrebne da bi se nešto uradilo na ovom polju i prema svemu sudeći, vrijeme promjena je došlo.

Od raka kože godišnje umre oko 100.000 ljudi, ali se vjeruje da će zahvaljujući novim otkrićima u narednih deset godina biti potpuno izlječiv.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.