Rijaset IZ optužio evropske parlamentarce

“Ti ekstremistički stavovi, pod plaštom borbe protiv samo njima znane islamske i muslimanske prijetnje Evropi, odgovorni su za teške patnje, zločine i masovna stradanja muslimana Bošnjaka, uključujući i genocid”, poručuju Strasburu muslimanski čelnici iz Sarajeva.        

Ova reakcija uslijedila je nakon najave da spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta priprema rezoluciju kojom će pozvati Islamsku zajednicu da se jasno negativno izrazi o rastu vehabizma u BiH.

Islamska zajednica odgovara Pakovoj i Belderu da šire predrasude i javno nepovjerenje prema muslimanima, da ih omalovažavaju i čak prizivaju na progon muslimana zbog predrasuda, mržnje ili neodgovorne politike.

Uz ocjenu da su srpski lobisti i plaćenici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, muslimanski vjerski vrh iz Sarajeva poručuje i evropskim parlamentarcima da svojim izjavama vrijeđaju “žrtve genocida”.

Rijaset Islamske zajednice u BiH odbacio je optužbe za vehabizam, kao i ranije optužbe za islamski fundamentalizam i islamski terorizam i izrazio sumnju da bi nova rezolucija “mogla biti nagovještaj novog političkog zaokreta koji u Evropi neće tolerisati drugo i drugačije”.

Nakon teza o “žrtvi” i “genocidu”, muslimanski vjerski vrh u Sarajevu sada upotrebljava i novu tezu o “inkviziciji”, koju je ranije uputio Katoličkoj crkvi, a sada i Evropskom parlamentu, odgovarajući na kritike zbog jačanja vehabizma u BiH.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.