Roditelji imali veselu i zdravu djevojčicu, a onda su im doktori rekli užasnu vijest…


Neodoljiva Isabelle Barnett je bila zdrava prve godine svog života. Nikad nije plakala i rado se igrala sa svojim sestrama Maisy (5) i Matilda (3). No, nakon prvog rođendana počela se mijenjati.

– Isabelle je počela vrtjeti prstima. Nikad prije nije plakala, a sada nije prestajala. Samo je znala reći ‘tata’, ali je brbljala sve vrijeme. Za pet mjeseci je sve nestalo. Nije htjela pričati ni s kim, sjedila bi sama, nije htjela ni igračke – kaže mama Jenny (28).

Jenny i njen suprug Simon (31) iz Sunderlanda (Velika Britanija) su bili toliko zabrinuti, da su djevojčicu odveli u bolnicu. Osam mjeseci nakon prvih simptoma, doktori su ustanovili da Isabelle ima Rettov sindrom, neizlječiv neurološki poremećaj.

Majka je bila neutješna, danima nije jela, samo je plakala.

– Kada navečer odem u krevet imam vremena da razmišljam. Svako ima trenutke kada će se slomiti i shvatiti da je loše.

Rettov sindrom pogađa jednu od 10.000 do 12.000 žena, a uzrokovan je mutacijom gena. Ovo stanje uzrokuje psihičke i fizičke smetnje, a može dovesti i do skolioze i epilepsije.

Isabelle je izgubila sposobnost govora i pomicanja svojih ruku i prstiju, a to se dogodilo samo nekoliko mjeseci nakon što je razvila te vještine. Nažalost, za ovo stanje ne postoji lijek.

– Kada je napunila 13 mjeseci, Isabelle se promijenila u potpunosti. Plakala je stalno jer se osjećala frustrirano. Ona nije znala šta se događa s njom, ali je gubila sve vještine koje je stekla-poput govora ili držanja igračaka. Sada ima dvije godine i ona može uzeti igračku, ali je odmah i ispusti.

– Ona je zaključana u vlastitom tijelu jer može razmišljati o hodanju, pričanju ili držanju igračke, ali njeno tijelo to ne može napraviti.

Majka se pomirila sa stanjem svoje djevojčice i odlučila joj je pokušati pružiti najbolji mogući život.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.