Sarajevski kriminalac ponovo na slobodi

KRIMINALAC

Sarajevski kriminalac Amir Pašić Faćo (49) nedavno je pušten iz zeničkog zatvora, gdje je izdržavao zatvorsku kaznu zbog razbojništva nad Alenom Grbom u februaru 2009. godine u Sarajevu. Faću, koji je u Sarajevu poznat uglavnom po pucnjavama, ispred zeničkog zatvora dočekalo je nekoliko prijatelja.

Iznio kese

Pašiću je kazna zatvora od dvije godine i deset mjeseci istjecala 26. januara, ali je od direktora KPZ-a Zenica Romea Zelenike dobio uvjetni dopust pa je izašao ranije. Do ovog datuma Pašić ne smije napraviti nikakav incident, jer bi se lako mogao ponovo naći u zatvoru.

Pašić nije krio zadovoljstvo izlazeći iz najvećeg bh. zatvora, ali su pojedinci primijetili da je imao više sijedih nego po odlasku na izdržavanje kazne. Iz zatvora je iznio nekoliko kesa u kojima je, kako kažu, nosio samo odjeću.

U julu 2010. godine Kantonalni sud u Sarajevu Pašića je proglasio krivim za razbojništvo i lakšu tjelesnu povredu, osudivši ga na dvije godine i šest mjeseci te još deset mjeseci zatvora, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu od tri godine i dva mjeseca. Nakon drugostepenog postupka kazna mu je smanjena za šest mjeseci.

Oteo novac

Sud je smatrao da je izvedenim dokazima utvrđena Pašićeva odgovornost za razbojništvo nad Alenom Grbom kojeg je 25. februara 2009. godine presreo u sarajevskoj ulici Huremuša na Bistriku. Tom prilikom oteo mu je 900 KM te ga nakon toga ranio hicem iz pištolja.

Pašić, poznat kao čovjek koji lako poteže pištolj, uglavnom se družio s ubijenim Ramizom Delalićem Ćelom i njegovim ljudima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.