Sat vremena pre spavanja uzmite ovu voćku

Veliki broj ljudi se suočava sa nekvalitetnim snom iz raznih razloga, a najvažniji za dobar odmor je melatonin, koji proizvodi pinealna žlezda. Veoma je bitan zbog značajnog uticaja na ženske hormone. Najviše se proizvodi u telu pred puberter. Njegov prekusor je serotonin, kojeg ima u izobilju upravo u kiviju.

Jedinstveni hemijski sastav čini ih blagotvornim za sve one koji imaju muke sa snom. Istraživanja su pokazala da je dovoljno pojesti kivi jedan sat pre spavanja, svake večeri tokom četiri nedelje. Kod trećine ispitanika je, zahvaljujući tome, došlo do značajno ranijeg padanja u san i mnogo ređeg buđenja.

Sve blagodeti kivija

Kivi je izuzetno koristan za naše telo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nadmašujući čak i banane u potonjem.

Jača imunitet

Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih belih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitela i grade imuno sistem.

Saveznik u borbi sa anemijom

Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije.

Odličan prirodni antioksidans

Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbeđuje sjajna antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.

Pospešuje proizvodnju kolagena

Takođe, zbog visoke prisutnosti vitamina C, kivi pomaže u borbi protiv oštećenja kože uzrokovanih izlaganjem suncu i zagađenju, opušta i pročišćava kožu, te smanjuje bore, sprečava prerano starenje i poboljšava opšte zdravlje kože. Nadalje, zahvaljujući vitaminu C, ovo voće igra ključnu ulogu u proizvodnji kolagena, pridonoseći zdravlju noktiju, kose i kostiju.

Bolje varenje

Zahvaljujući svojim prirodnim laksativnim svojstvima, upotreba kivija posebno je pogodna za one koji pate od zatvora ili iritabilnog creva, jer pogoduje probavi i pridonosi apsorpciji hranljivih materija.

Zaštita od UV zraka

Zahvaljujući prisutnosti luteina, koji ima sposobnost upijanja kraćih svetlosnih talasa, poput plave svetlosti i UV zraka, kivi pomaže obrani naše kože od sunčevih zraka.

Podstiče cirkulaciju krvi

Zahvaljujući prisutnosti vitamina K i omega-3 masne kiseline, kivi ima svojstvo razređivanja krvi, smanjujući mogućnost stvaranja ugrušaka.

Jača vlasište

Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina E, kivi je idealan za rast kose. Ovo malo voće jača vlasište, čini kosu jačom i sjajnijom te sprečava gubitak kose. U tom smislu, ovo voće možemo koristiti za pripremu maske za kosu od kivija. Da biste je napravili, jednostavno pomešajte zgnječeni kivi s jogurtom i medom te nanesite masku po kosi i ostavite da deluje oko 20 minuta. Nakon pranja, kosa će vam trenutno biti primetno jača i mekša.

izvor b92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.