Savijet za odbranu ljudskih prava i sloboda: Obustaviti svaki štrajk dok traje suspenzija Zakona o platama

Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda pozvao je danas sve predstavnike sindikata da obustave štrajk sve dok traje suspenzija Zakona o platama u javnom sektoru pred Ustavnim sudom, prenosi Koha.

Taj savet podseća sindikalce i sindikalne vođe da mera Ustavnog suda Kosova nije konačna odluka i zato predlaže da se, dok se ne produži mera obustave primene Zakona o platama, obustave štrajkovi i protesti koje su sindikati najavili i realizovali.

“Ustavni sud Kosova u četvrtak je odobrio zahtev Ombudsmana za privremenom obustavom Zakona o platama, tako što je na tri meseca zaustavio primenu tog akta do konačne odluke”, navodi se u saopštenju Saveta za odbranu ljudskih prava i sloboda.

Savet za odbranu ljudskih prava i sloboda podseća na to da se u vreme kada je Zakon o platama usvojila Skupština Kosova, većina civilnog društva usprotivila tom aktu kao diskriminatornom i protivustavnom, a sada nakon što je Ustavni sud privremeno obustavio primenu tog zakona, mi smo iznenađeni potpunom tišinom civilnog društva.

Taj savet se nada da, zbog prirode posla, Sindikat zdravstvenih radnika i Sindikat policije neće stupiti u generalni štrajk koji bi ozbiljno ugrozio zdravlje građana Kosova, bezbednost građana i stabilnost Kosova.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana