Dijalog sa Srbijom i Specijalni sud negativno uticali na dolazak investitora na Kosovo

Glavna prepreka za dolazak stranih investitora na Kosovo je dijalog sa Srbijom i rad Specijalnog suda, dok je pozitivnu ulogu odigralo uvođenje taksi, ocenio je predsednik Asocijacije biznismena Kosova Agim Šahini, piše Ljajmi.

“Dijalog sa Srbijom je oslabio autoritet države. Specijalni sud je uticao na smanjenje investitora koji dolaze u našu zemlju. Moramo više da učinimo kako bismo promovisali zemlju, suprotno onome što rade naši neprijatelji. Uvođenje taksi je pozitivno uticalo na ekonomiju zemlje, ali kao rezultat toga je lobiranje Srbije za povlačenje priznanja”, rekao je Šahini na konferenciji o informisanju i razvoju privatnog sektora.

On je naglasio da je ekonomiji Kosova potrebna promocija i podrška navodeći da lokalne kompanije imaju velike kapacitete, ali se suočavaju sa preprekama.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Kosovske agencije za podršku investicija i preduzetništva Nol Bužala izjavio je da je omogućeno da lokalna preduzeća učestvuju na različitim sesijama i obukama u inostranstvu, prenosi EconomiaOnline.

Prema Bužali, organizacija konferencija i obuka će pomoći kompanijama da uspostave kontakte ili čak pronađu partnerstva za izvoz svojih proizvoda.

Bužala je saopštio da je KIESA dovršila tri slobodne trgovinske zone, dok će se još u četiri investirati.

„Ekonomske zone stvorene su u Suvoj reci, Lipjanu, Vučitrnu i Vitini. Od toga je koristi imalo 28 kompanija“, rekao je Bužala.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana