Dijalog sa Srbijom i Specijalni sud negativno uticali na dolazak investitora na Kosovo

Glavna prepreka za dolazak stranih investitora na Kosovo je dijalog sa Srbijom i rad Specijalnog suda, dok je pozitivnu ulogu odigralo uvo─Ĺenje taksi, ocenio je predsednik Asocijacije biznismena Kosova Agim ┼áahini, pi┼íe Ljajmi.

ÔÇťDijalog sa Srbijom je oslabio autoritet dr┼żave. Specijalni sud je uticao na smanjenje investitora koji dolaze u na┼íu zemlju. Moramo vi┼íe da u─Źinimo kako bismo promovisali zemlju, suprotno onome ┼íto rade na┼íi neprijatelji. Uvo─Ĺenje taksi je pozitivno uticalo na ekonomiju zemlje, ali kao rezultat toga je lobiranje Srbije za povla─Źenje priznanjaÔÇŁ, rekao je ┼áahini na konferenciji o informisanju i razvoju privatnog sektora.

On je naglasio da je ekonomiji Kosova potrebna promocija i podr┼íka navode─çi da lokalne kompanije imaju velike kapacitete, ali se suo─Źavaju sa preprekama.

Vr┼íilac du┼żnosti generalnog direktora Kosovske agencije za podr┼íku investicija i preduzetni┼ítva Nol Bu┼żala izjavio je da je omogu─çeno da lokalna preduzec╠üa u─Źestvuju na razli─Źitim sesijama i obukama u inostranstvu, prenosi EconomiaOnline.

Prema Bu┼żali, organizacija konferencija i obuka c╠üe pomoc╠üi kompanijama da uspostave kontakte ili ─Źak prona─Ĺu partnerstva za izvoz svojih proizvoda.

Bu┼żala je saop┼ítio da je KIESA dovr┼íila tri slobodne trgovinske zone, dok c╠üe se jo┼í u ─Źetiri investirati.

ÔÇ×Ekonomske zone stvorene su u Suvoj reci, Lipjanu, Vu─Źitrnu i Vitini. Od toga je koristi imalo 28 kompanijaÔÇť, rekao je Bu┼żala.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana

´╗┐