Saznajte ko su najbogatije sportašice na svijetu

Ruska teniserka Marija Šarapova devetu godinu zaredom je najbolje plaćena sportašica svijeta, prema podacima koje je objavio američki poslovni magazin Forbes.

Još od pobjede na Wimbledonu 2004. godine, do koje je stigla kao tinejdžerka sa 17 godina, Šarapova je neprekidno na vrhu tabele najbolje plaćenih sportašica svijeta. U međuvremenu je potpisala mnoge unosne ugovore sa kompanijama kao što su Nike, Head, Samsung, Tag Heuer, Evian i Porsche. Početkom ove godine kreirala je novi proizvod – gumene bombone nazvane Sugarpova. Šarapova, dakako, nije zaslužna za sam okus slatkiša, već za njihov dizajn.

Od juna 2012. do juna ove godine zaradila je oko 6 miliona američkih dolara od nagrada na turnirima, a oko 23 miliona od reklama.

Šarapova je, dakle, prema Forbesu, u proteklih 12 mjeseci zaradila 29 miliona dolara. Iako je od najbolje svjetske teniserke, Amerikanke Serene Williams, izgubila zadnjih 13 međusobnih mečeva (ukupno je 14:2 za Serenu), od toga četiri ove godine, Ruskinja se barem može utješiti da je bolja od Serene na bankovnom računu.

Mlađa sestra Williams je druga na Forbesovoj listi,a  zaradila je ukupno 20.5 miliona dolara. Treće i četvrto mjesto također drže teniserke, Kineskinja Li Na (18.2 miliona), odnosno Bjeloruskinja Viktorija Azarenka (15.7 miliona).

Tek na petom mjestu je sportašica koja se ne bavi tenisom. U pitanju je američka vozačica kružnih stadionskih utrka Danica Patrick, koja je u proteklih 12 mjeseci zaradila 15 miliona dolara.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana