Saznajte šta piše u govoru britanske kraljice u slučaju Trećeg svjetskog rata

Britanska Nacionalna arhiva danas je iznijela na svjetlost dana tajna dokumenta koja otkrivaju da su Britanci prije 30 godina toliko strepjeli od mogućnosti izbijanja nuklarnog rata, da je kraljica Elizabeta čak imala i spremljen govor u kojem bi, da ga je pročitala, pozvala hrabre sunarodnike na odlučnost i jedinstvenost.

Britanska administracija je 1983. godine sastavila govor kojim je kraljica, za slučaj da zatreba, trebalo da se obrati naciji uoči eventualnog izbijanja nuklearnog rata sa Rusijom, govor kakav niko nikada ne želi da čuje, piše danas britanski list “Gardijan”.

Ta poruka, sumorna i podsticajna u isti mah, pripremana je tokom tajne vježbe koju je sproveo Vajthol.

U govoru koji nikada nije održala, kraljica bi opisala “ratnu pomamu” i “pogubnu moć zloupotrijebljene tehnologije” i pozvala bi Britance da skupe snagu i pokažu odlučnost kakvu su ispoljili tokom prethodna dva rata u borbi za opstanak.

Ovaj izuzetni tekst je dio jezivog ratnog scenarija na 320 strana, pod šifrovanim nazivom “Vinteks-Cimeks 83”, koji je sastavilo visoko osoblje obavještajne službe i ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova.

U govoru se spominje i princ Endrju, koji je u to vrijeme bio pilot helikoptera i koji je, kako bi kraljica objasnila, “već u akciji”, a “bliska povezanost koju donosi porodični život treba da bude najveća odbrana od nepoznatog”, poručila bi ona.

Potencijalni kraljičin govor je pisan u vrijeme kada je britanski ambasador u Moskvi upozorio da je ratna retorika Jurija Andropova, tada generalnog sekretara sovjetske Komunističke parttije, postala “duboko zabrinjavajuća”, navodi britanski list.

Ratni planeri su, u strahu od izbijanja novog rata, napravili scenario prema kojem bi ratoborno novo rukovodstvo SSSR preuzelo kontrolu i izvelo napade na Zapadnu Njemačku, Skandinaviju, Italiju i Tursku, za čim bi uslijedili hemijski i nuklearni napadi.

Prema tom scenariju, pola miliona ljudi bi krenulo ka brdima u Velsu i zapadnim oblastima, bježeći od bombardovanja u kojem bi na hiljade njih već izginulo.

Vojni zvaničnici su zaključili da bi NATO morao da prvi izvede nuklearni napad, ili da se suoči sa porazom koji bi joj zadale sovjetske snage, a scenario se završava eskalirajućim haosom na Zapadu i “svečanom odlukom” Sjevernoatlantske alijanse da lansira svoje prvo nuklearno oružje protiv zemalja istočnog bloka kako bi “podsjetila” Moskvu da će nastaviti da pruža otpor.

Iz drugih dokumenata koja je Nacionalna arhiva objelodanila, kao starija od 30 godina, može se saznati i da je tadašnja premijerka Margaret Tačer spriječila da tada 21-godišnji Vilijam Hejg, koji je danas šef diplomatije, dobije mjesto savjetnika u ministarstvu finansija, navodi Bi-Bi-Si.

“Čelična lejdi” je, kako pokazuju ovi dosad tajni spisi, tajno planirala i da vojska prevozi ugalj po zemlji u slučaju da rudari stupe u štrajk, vladini zvaničnici su razmatrali mogućnost da se Eseks i Kent namjerno poplave kako bi se spriječilo da vodena stihija proguta London, a Britanija je poslala lasersko oružje za “zaslepljivanje” argentinskih pilota tokom rata za Foklandska ostrva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.