Šest razloga zbog kojih sirijske izbjeglice dolaze u Evropu

Sirijci koji žive u Jordanu, Libanonu, Turskoj i Iraku obično žive u izuzetno lošim uvjetima zbog čega napuštaju regiju Bliskog istoka i kreću prema Evropi.

Ujedinjene nacije nadziru kretanje izbjeglica. Otkako je izbio građanski rat u Siriji, identifikovali su šest glavnih razloga zbog kojih Sirijci napuštaju svoju domovinu i dolaze u Evropu.

Gubitak nade

Kriza u Siriji zašla je u petu godinu, a rješenje se ne nazire. Mnogi gube nadu da će ikad biti bolje. Nesigurna budućnost u teškim uslovima često prerasta u osjećaj beznađa i očaja, zbog čega se mnogi odluče otići.

Siromaštvo

Izbjeglice odlaze iz Libanona zbog visokih troškova života, baš kao i iz Egipta i Jordana, zemalja koje su bile mnogo bogatije od Sirije i prije nego je rat počeo. U mnogim slučajevima ljudi su ostali bez ušteđevine, a dragocjenosti su već rasprodali kako bi zadovoljili osnovne životne potrebe, piše Independent.

Nemogućnost zaposlenja

Mnogi Sirijci u Jordanu, Egiptu i Libanu jedva preživljavaju zbog zakonskih ograničenja koja im onemogućavaju pronalazak zaposlenja. Zbog nedostatka formalnog zaposlenja mnoge izbjeglice rizikuju eksploataciju, rad u nesigurnim uvjetima, pa čak i rad sa manipulativnim poslodavcima koji izbjegavaju isplate. U nekim kampovima u porastu je i problem prostitucije.

Osim toga, izbjeglice mogu biti kažnjene za rad na crno. Prema novim propisima u Libanonu, kada obnavljaju boravišni status izbjeglice moraju potpisati zakletvu da neće raditi.

Nedostatak pomoći i zdravstvene zaštite

Programi pomoći izbjeglicama i zemljama u kojima su izbjeglice smještene stalno se bore sa nedostatkom sredstava. Za trenutni plan za pomoć prikupljeno je tek 41 posto sredstava, što je dovelo do smanjenja pomoći u hrani za hiljade izbjeglica, a oni koji dobijaju pomoć moraju opstati sa 0,45 ili 0,50 dolara dnevno. Mnoge izbjeglice smještene u Jordanu UNHCR-u su rekle da je smanjenje pomoći u hrani bilo posljednji razlog zbog kojeg su odlučili krenuti dalje. Mnoge izbjeglice zbog toga su počele prositi, a djeca su počela raditi.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava mnoge izbjeglice izgubile su pristup zdravstvenoj zaštiti. Kao rezultat toga 58,3 posto odraslih sa horničnim oboljenjima ostalo je bez lijekova i zdravstvenih usluga.

Teško obnavljanje boravišnog statusa

Zbog novih propisa izbjeglice u Libanonu moraju platiti 200 dolara kako bi obnovile boravišni status. Mnogi zbog toga odlaze u Tursku. Budući da ne mogu platiti obnovu, mnoge izbjeglice žive u strahu od hapšenja i zatvora.

Nedostatak obrazovanja

Zbog pogoršanja uvjeta života u Jordanu mnoga djeca napuštaju školu kako bi radila. U nekim slučajevima djevojke su primorane da rano ulaze u brak. Oko 90.000 sirijske djece školskog uzrasta nema pristup formalnom obrazovanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.