Simptomi srčanog udara koje žene ignoriraju

Sa svim dnevnim aktivnostima koje jedna prosječna zaposlena žena ima, preventivne zdravstvene mjere ili su svedene na minimum ili se naprosto preskaču jer nisu prioritet na golemom popisu obaveza, a sve to uključuje i srčane bolesti koje mogu dovesti do infarkta.
 
U današnje vrijeme uopće nije čudno što žene zanemaruju svoje zdravstvene probleme zbog svih drugih prioriteta i obaveza koje moraju obaviti. Primjerice, recite novopečenoj majci da mora odspavati jer je umorna, a ona će umjesto toga radije malo počistiti kuću jer joj je to jedino slobodno vrijeme. Pitajte ženu s uspješnom karijerom da odgodi svoj poslovni sastanak jer mora na ginekološki pregled – što mislite što će na kraju biti odgođeno?

Srčana oboljenja najčešći su uzrok smrti kod žena

Žene su prezaposlene u svojim ulogama majke, čistačice, prijateljice, mentorice, poduzetnice, kolegice na poslu, šefice, i tako dalje…. Sa svim dnevnim aktivnostima koje jedna prosječna zaposlena žena ima, preventivne zdravstvene mjere ili su svedene na minimum ili se naprosto preskaču jer nisu prioritet na golemom popisu obaveza, a sve to uključuje i srčane bolesti koje mogu dovesti do infarkta. Žene najviše umiru od zatajenja srca zbog infarkta miokarda ili slabosti srca, a taj “ubojica br. 1” ima pomalo neobične simptome kod žena, koji prolaze neprepoznati i zanemareni – sve dok ne dođe do težih oštećenja i posljedica.

Simptomi srčanog udara koji se često zanemaruju

Žene imaju nekoliko simptoma infarkta koji se razlikuju od onih kod muškaraca (puno su suptilniji), i ti se simptomi često zanemaruju, odnosno ignoriraju. Ovo su ti simptomi:

    bol u leđima, između lopatica
    bol u licu, vratu, ušima, čeljusti i rukama
    intenzivna iscrpljenost i neuobičajen umor
    poremećaj spavanja
    vrtoglavica
    mučnina, povraćanje i gubitak apetita
    teže znojenje – ako vas je oblio hladan znoj usred neke nezahtjevne radnje
    zadihanost i nakon manjih napora
    osjećaj tjeskobe i anksioznosti
    neuobičajeno oticanje stopala, gležnjeva, nogu ili trbuha
    bol, nelagoda ili pritisak u prsima (u središtu prsne kosti ili malo ulijevo)

Stavljanje svega drugoga na prvo mjesto, prije zdravlja, može vas samo uvaliti u nevolje. Nemojte čekati da se situacija zakomplicira i da se dovedete do težih srčanih bolesti ili srčanog udara. Razmislite samo o tome kako bi to moglo uticati na vas ili vašu porodicu.

Hoćete li znati prepoznati ove simptome?

Mnoge žene znaju da imaju ozbiljnih problema sa zdravljem prije nego se dogodi srčani udar zbog jačine simptoma. U stvari, istraživanje koje je proveo i financirao američki National Institute of Nursing Research (NINR) ustanovilo je da čak 95 posto žena zna da je riječ o novim ili značajnije pojačanim simptomima prije nego su doživjele akutni infarkt. Ipak, u većini slučajeva žene svejedno ignoriraju te simptome i znakove koji im mogu ozbiljno ugroziti život.

Poduzmite preventivne mjere prije nego dođe do srčanog udara

Žene bi trebale biti svjesne svog tijela i značajnijih promjena u kondiciji i generalnom zdravstvenom stanju. One bi trebale biti svjesne mogućih simptoma i poduzeti preventivne mjere za zdravlje srca i prije nego se simptomi pojave. Što to znači? To znači redovito vježbanje, zdravu prehranu, redovito mjerenje krvnog tlaka, redovit sistematski pregled (s krvnim pretragama), prestanak pušenja, održavanje zdrave tjelesne težine. Ako pak vam se dogodi da imate neke od simptoma, obavezno se konzultirajte sa svojim liječnikom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.