Sirija prekršila međunarodno pravo

Annanova posjeta kampu Hatay i Jajladagu dolazi u vrijeme kada je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland upozorio oružane snage sirijskog režima da su otvaranjem vatre na izbjeglički kamp “otvoreno prekršile međunarodno pravo”.

Pored izjave da “uprkos svim upozorenjima sirijska uprava nastavlja sa napadima” u saopćenju se nalazi i upozorenje da će “Bashar al-Assad snositi odgovornost za sva dešavanja ukoliko ne budu prekinuti napadi sirijske vojske u zemlji i pograničnim područjima, te ukoliko sirijske vlasti ne budu sarađivale u smjeru implementacije Annnovog plana.”

Ranjene izbjeglice

Šest osoba je ranjeno u izbjegličkom kampu u mjestu Kilis u Turskoj  u ponedjeljak nakon što su sirijske snage otvorile vatru preko granica dvije države, zbog čega je došlo do eskalacije tenzija između Ankare i Damaska.

Najmanje 25.000 Sirijaca je smješteno u kampovima u tri turska okruga na granici sa Sirijom, dok Sirija optužuje Tursku da naoružava militante i pomaže pobunjenicima da pređu granicu.

Annan će u utorak poslati pismo Vijeću sigurnosti UN-a o Siriji, gdje je istekao rok za povlačenje vojske iz urbanih područja pred istek roka za primirje u četvrtak, kazao je njegov glasnogovornik Ahmad Fawzi.

Sirijska vojska u utorak je nastavila sa artiljerijskim napadima na naselja u Homsu, saopćilo je Sirijsko revolucionarno vijeće, te dodalo da vojska napada i druge gradove.

Međutim, sirijski ministar vanjskih poslova Walid al-Muallem kazao je nakon sastanka s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim u Moskvi da se državna vojska počela povlačiti iz nekih gradova.

„Već smo povukli vojne jedinice iz nekoliko sirijskih provincija“, kazao je on.

„Kraj nasilja mora doći u isto vrijeme kao i dolazak međunarodnih posmatrača.“

Diplomatski pregovori

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je da Davutoglu, koji se uz turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana nalazi u posjeti Kini, odlučio prekinuti posjetu zbog stanja u Siriji.

U okviru intenzivnih razgovora sa zvaničnicima UN-a za vanjsku politiku, Davutoglu je u ponedjeljak telefonom razgovarao i sa državnom sekretarkom Sjedinjenih Američkih Država Hillary Clinton.

Kako prenose turski mediji, Davutoglu je i u stalnom kontaktu sa predstavnicima zemalja članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.