Siromašno Kosovo sa bogatim političarima: Nekoliko poslanika imaju isto bogatstvo kao milion stanovnika

Zvaničnici institucija Kosova, neki od njih su i poslanici u Skupštini Kosova imaju velika bogatstva u nekretninama, novcu u bankama, luksuznim automobilima, a navode da imaju prosječna godišnja primanja od 17.000 eura. Ove informacije su objavljene u izvještajima o imovinskom stanju u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Kako prenosi “Radio Slobodna Evropa” među poslanicima ima i onih kojima je bogatstvo poraslo za vrlo kratko vrijeme.

Prema navodima direktora pokreta “Fol” Petrita Zogaja ova organizacija je vršila monitoring bogatstva zvaničnika institucija Kosova.

“Ono što je uznemiravajuće je i to su ljudi koji se bave politikom u posljednjih 15 godina konstantno povećavali svoje bogatstvo, a to se nije desilo i sa čitavim društvom”, kaže Zogaj.

I Arton Demhasaj iz organizacije za demokratiju  “Çohu” kaže da ako se pažljivo proračuna bogatstvo nekoliko poslanika izlazi da imaju isto bogatstvo kao i jedan milion stanovnika naše zemlje.

Na Kosovu je prosječna plata 400 eura, polovina stanovništva je bez posla i živi u siromaštvu. Prema posljednjim podacima Agencije za Statistiku Kosova nezaposlenst na Kosovu je 30.9 %, čak ima i statističkih podataka koji govore o 40 % nezaposlenosti na Kosovu.

Prema zakonu Kosova, svi visoki zvaničnici Republike Kosovo su dužni prijaviti svoju imovinu u roku od 30 dana od stupanja na dužnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.