Sistem protiv vožnje u kontra smjeru

Mercedes je predstavio novi bezbjednosni sistem koji upozorava vozača ako svojim automobilom uđe u jednosmjernu ulicu u nedozvoljenom smjeru. Ovaj sistem prvi put će se naći u upotrijebi na redizajniranoj E klasi, a počeće da se ugrađuje tokom 2013. godine.

U protekla tri mjeseca, samo u Njemačkoj, u nesrećama izazvanim kretanjem vozila u pogrešnom smjeru poginulo je 25 osoba. Najnoviji Mercedesov bezbjednosni sistem dizajniran je tako da upozori i odvrati vozača od nehotične vožnje u kontra smjeru.

Sistem koristi kameru koja je inastalirana iza vjetrobranskog stakla automobila. Kada kamera detektuje saobraćajni znak koji označava zabranu kretanja u smjeru iz kojeg vozilo nailazi, u kabini se oglašava trostruki upozoravajući zvučni signal. Istovremeno, na sredini instrument table pojavljuje se veliki simbol u obliku znaka za zabranu kretanja u jednim smjeru.

Oba upozorenja osmišljena su tako da vozaču skrenu pažnju u slučaju da je nenamjerno pokušao da uđe u jednosmjernu ulicu ili put, u pogrešnom smjeru, i tako spriječe eventualnu nesreću.

Iako nije savršen, s obzirom da ne može da spriječi vozače koji namjerno voze suprotnim smjerom, u Mercedesu očekuju da će njihov sistem kada se nađe u upotrijebi doprinijeti boljoj bezbjednosti saobraćaja.

Nakon nove E klase, sistem će biti dostupan i u sljedećoj generaciji Mercedesove S klase, a u budućnosti se može očekivati i na drugim modelima njemačkog proizvođača.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.