Slovenija će u roku ratifikovati pristupni ugovor Hrvatske

“Nemamo posebnog vremenskog plana za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, ali će se to zasigurno dogoditi u roku koji je određen”, rekao je Janša na margini summita u Bruxellesu novinarima, odgovarajući na pitanje kad bi Slovenija mogla ratificirati hrvatski pristupni ugovor.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je početkom tjedna nakon susreta s hrvatskom ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić u Bruxellesu da Slovenija sigurno neće biti zadnja članica EU-a koja će ratificirati hrvatski pristupni sporazum s EU-om, budući da proces ratifikacije u svim zemljama članicama treba provesti do sredine iduće godine, kad se očekuje da će Hrvatska postati punopravnom članicom.

U Ljubljani se vjeruje da na brzinu ratifikacije ne bi smio utjecati dugogodišnji granični prijepor među državama jer će on biti riješen arbitražom, o čemu su se obje države usuglasile.

Slovenija je prije tri godine pristupni protokol za hrvatsko članstvo u NATO savezu ratificirala 9. veljače 2009., učinivši to među zadnjim članicama NATO-a, nekoliko dana prije Nizozemske i Luksemburga, a jedna je mala izvanparlamentarna stranka zahtijevala njegovo poništenje na referendumu zbog graničnog spora Slovenije s Hrvatskom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.