Slovenija nema novca za Univerzijadu i prvenstvo

Ljubljansko “Djelo” navodi da je posebno kritična situacija s europskim košarkarskim prvenstvom krajem 2013., čiji se finalni turnir treba održati u velikoj i novoj ljubljanskoj dvorani Stožice, koja ispunjava kriterije FIBA-e. Slovenskom košarkaškom savezu ovih su dana neki od gradova u kojima su se trebali održati kvalifikacijski turniri (Novo Mjesto, Jesenice, Koper, Ptuj) dali do znanja da planirane nove dvorane za prvenstvo neće moći sagraditi, i to zbog nedostatka interesa investitora za gradnju sustavom privatno-javnog partnerstva. Zato će trebati naći nova rješenja ili će novac za gradnju dvorana morati osigurati država.

S druge strane, navode slovenski mediji, u pitanje bi moglo doći i održavanje zimske Univerzijade u Mariboru, koja započinje za manje od godine dana. To će se dogoditi ako hitno ne intervenira nova vlada i ne nađe dodatna sredstva za gradnju potrebne sportske infrastrukture koja nedostaje Mariboru, nakon što se pokazalo da ih nije moguće osigurati iz prihoda lokalne zajednice, navode mediji.

Predsjednik organizacijskog odbora zimske Univerzijade u Mariboru Tone Vogrinc rekao je za Slovensku televiziju ovih dana da se s gradnjom potrebnih sportskih objekata zbog nedostatka sredstava veoma kasni i da ne isključuje opasnost da bi moglo doći do otkazivanja Univerzijade, što bi za Maribor i cijelu državu bila velika “blamaža”.

Postoje ipak ideje da se neka sportska natjecanja u okviru Univerzijade disperziraju po cijeloj zemlji, odnosno umjesto na području Maribora održe u drugim dijelovima Slovenije, u kojima već postoje tereni i objekti za zimske sportove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.