Složio elektro fiću za maturu: Vozi 20 km brzinom 50 km/h

U izradu E-fiće inovator Renato Mršić (19) iz zaseoka Žgaljić na Krku uložio je više od 2000 sati rada.

– Pet mjeseci sam ustajao u 6, odlazio u Elektroindustrijsku školu u Rijeku, vraćao se oko 16 sati te nakon jela radio do kasno u noć. To mi je hobi i strast – kaže Renato.

Auto na električni pogon napravio je za maturski rad.

– Nakon emisije o sličnim autima počeo sam raditi na fići za gušt, no profesor je predložio da to učinim za maturalni. Mislim da nije očekivao ni da će se kretati. No bio je oduševljen i dobio sam peticu – uz osmijeh kaže ovogodišnji maturant.

Golemi trud, znanje i iskustvo uloženo u preinaku 37 godina starog fiće potvrdile su dvije zlatne medalje; za predstavljanje na sajmu mladih inovatora INOVA-MLADI u Zagrebu te sajmu u Bakru.

– Odmalena se muvao po garaži. Uživao je pomagati, učiti, raditi na motorima. I danas zajedno držimo obiteljski servis za održavanje motora plovila i automobila… Već s osam godina je vozio auto po uličici – priča otac Mirko.

E-fićo ima mogućnost prilagodbe prenosa snage motora na kotače što mu omogućava bolje performanse. Trenutno bateriju treba puniti 24 sata kako bi se vozili 20 km, brzinom do 50 km na sat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.