Slušanje Mocartove muzike može da smanji epileptične napade, smatraju naučnici

Slušanje Mocartove muzike ne izaziva samo prijatnost, već može da utiče i na poboljšanje zdravstvenog stanja, dokazali su kanadski naučnici koji tvrde da su kompozicije austrijskog kompozitora smanjile broj napada kod pacijenata koji boluju od epilepsije.

Po podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) epilepsija, najčešći neurološki poremećaj, pogađa oko 50 miliona ljudi u svetu.

Rezultati manje studije objavljeni u časopisu “Epilepsia Open” mogu da budu ključ za otkrivanje potencijalne medicinske koristi od muzike.

Naučnici su u istraživanju koristili Mocartovu “Sonatu za dva klavira u D-duru, K 448” i obrađenu, živahniju verziju iste kompozicije da bi ispitali da li će ona pozitivno delovati na epileptično stanje pacijenata.

“U poslednjih 15 do 20 godina mnogo smo saznali o tome na koji način slušanje Mocartove muzike pomaže pacijentima sa epilepsijom i smanjuje učestalost napada”, rekao je glavni autor studije dr Marjan Rafi sa Instituta za mozak u Torontu.

“Dosad nije bilo odgovora na pitanje da li će sličan efekat imati i slušanje drugog audio podsticaja, odnosno kontrolne kompozicije”, dodao je Rafi.

Ali pritom se lekari nisu odučili za kompoziciju nekog drugog kompozitora, već su koristili jednim delom izmenjenu muzičku strukturu izvorne verzije Mocartove sonate.

U višemesečnoj studiji učestvovalo je 13 pacijenata podeljenih u dve grupe.

Jedna grupa je tokom tri meseca svaki dan slušala pomenutu Mocartovu sonatu, a zatim još tri meseca živahniju, izmenjenu verziju iste kompozicije, piše časopis “Neuroscience”.

Kod druge grupe raspored slušanja je bio obrnut.

Količina propisanih lekova za to vreme pacijentima nije menjana, a o učestalosti epileptičnih napada morali su da vode evidenciju.

“Rezultati studije pokazali su da je svakodnevno slušanje sonate bilo povezano sa smanjenom učestalošću napada”, zaključio je Rafi, dodajući da rezultat ukazuje na to da se “Mocartova muzika može razmatrati i kao dopunska terapeutska opcija za osobe koje boluju od epilepsije”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana