Snimateljka koja je šutnula migrante počinila zločin iz mržnje (FOTO/VIDEO)


Snimateljki, koju su mađarski mediji identifikovali kao Petru Laslo a koja je saplela je čovjeka sa djetetom u naručju i šutnula djevojčicu i mladića prijeti zatvorska kazna, piše Radio Slobodna Evropa.

Ovaj incident može da se okarakteriše kao zločin iz mržnje, kaže za Radio Slobodna Evropa Tamaš Fazekaš iz Helsinškog odbora Mađarske, piše Slobodna Evropa.

Dodaje da su sada na potezu istražni organi i tužilaštvo te zemlje.

“Mi smo bili kod tranzitnog punkta u blizini mjesta Reske kada je grupa od 100 izbjeglica probila kordon i krenula da bježi. Sa jedne strane pravni status tog kampa je vrlo problematičan jer je riječ o jednoj poljani gdje izbjeglice bez državne pomoći i podrške leže na zemlji ili u nekim šatorima. Stanje je haotično. Sa druge strane, ova žena koja je šutnula te ljude, prema našem mišljenju, učinila je zločin iz mržnje. Smatramo da su na potezu institucije, i nadamo se da će slučaj doživjeti odgovarajuću pravnu kvalifikaciju”, rekao je Fazekaš.

Prema važećim zakonima u Mađarskoj, zaprijećena kazna za zločin iz mržnje je od jedne do sedam i po godina zatvora, piše Radio Slobodna Evropa.

Snimateljka Petra Laslo je nakon incidenta dobila otkaz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.