Snouden može da uništi NSA i CIA!

Bivši službenik CIA raspolaže veoma osjetljivim dokumentima o strukturi i načinu rada Nacionalne bezbednose službe koja bi mogla da nanesu štetu vladi SAD.

Bivši službenik CIA Edvard Snouden raspolaže veoma osjetljivim dokumentima o strukturi i načinu rada Nacionalne bezbednose službe (NSA), koja bi mogla da nanesu štetu vladi SAD, ali je insistirao na tome da ona ne budu objavljena, rekao je novinar lista “Gardijan” koji je prvi pisao o odavanju tih informacija.

Obelodanjivanje informacija sadržanih u tom dokumentima “omogućilo bi nekome ko ih čita da tačno sazna kako NSA radi to što radi, što bi mu, s druge strane, omogućilo da izbjegne taj nadzor ili da ga prati“, izjavio je kolumnista britanskog lista Glen Grinvald u intervjuu američkoj agenciji Asošiejted pres.

Grinvald je prvi objavio u “Gardijanu” niz tekstova zasnovanih na povjerljivim dokumentima o američkom programu prisluškivanja i presretanja elektronskih komunikacija, koje je dostavio Snouden.

Prema njegovim riječima, “bukvalno hiljade dokumenata” do kojih je Snouden došao predstavljaju “u suštini priručnik o tome kako je NSA ustrojena”.

– Da bi raspolagao dokumentima koja dokazuju da je ono što je rekao istina, Snouden je morao da se dokopa veoma osjetljivih, detaljnih programa koji govore o tome kako NSA funkcioniše – rekao je Grinvald, samo nekoliko sati pošto je, kako navodi, bio u kontaktu sa Snoudenom.

Grinvald vjeruje, kako je kazao, da objavljivanje informacija iz tih osjetljivih dokumenata ne bi ugrozilo Amerikance niti njihovu nacionalnu bezbjednost, ali je Snouden insistirao da one ne budu objavljene.

Snouden se od 23. juna nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma “Šeremetjevo” pošto je doputovao iz Hong Konga gdje je objelodanio dotad tajne informacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.