Sramotan slučaj: U samo 10 minuta donijeli odluku o smaknuću 14-godišnjaka (VIDEO)

Crnog dječaka Georgea Stinneyja na smrt je, piše Toronto Sun, jednoglasno osudila porota sastavljena od bijelaca. Za odluku o pogubljenju najmlađe osobe u SAD-u u prošlom stoljeću trebalo im je samo 10 minuta. Iako danas ne postoje zapisi sa suđenja niti je ijedan od njegovih sudionika živ, advokati porodice Stinney tvrde kako imaju nove dokaze koji jamče novo suđenje na kojem će dokazati dječakovu nevinost.

Brzinsko suđenje bez svjedoka

Zločin koji je potresao gradić Alcolu dogodio se 1944. godine. Ondje su 23. marta nestale dvije djevojčice koje su se na biciklima otišle od kuće u potrazi za poljskim cvijećem. Betty June Binnicker (11) i Mary Emma Thames (7) udaljile su se kilometar i pol do željezničke pruge koja je ujedno predstavljala granicu sa segregacijskim gradom. Tamo su na pruzi sjedili Stinney i njegova sestra Amier koji su čuvali stoku. Djevojčice su ih upitale gdje mogu pronaći cvijeće i potom se udaljile. Sljedećeg dana njihova tijela pronađena su u jarku iza lokalne crkve. Lubanje su im bile razbijene, a bicikli odloženi na tijela.

Nakon što je Stinney rekao da je vidio djevojčice, došla je policija. Držala ga je pet dana prije uhićenja. Obitelj mu je protjerana iz grada, a rođaci ga više nisu vidjeli. Suđenje je počelo mjesec dana nakon uhićenja. Njegova obrana nije pozvala niti jednog svjedoka. Osuđen je i pogubljen strujom u julu 1944. godine.

Novi dokazi

Advokati porodice Stinney tvrde kako bi novi svjedoci sutra mogli pomoći u dokazivanju dječakove nevinosti. Među njima je dječakov bivši cimer iz zatvora koji tvrdi da mu je George kazao kako je priznao krivnju pod prisilom policije. Tu je i dječakova sestra koja na prvom suđenju nije bila prisutna. Ona i danas tvrdi kako je brat cijeli dan bio uz nju te da nije ubio djevojčice.

Tužitelj Ernest “Chip” Finney III kazao je da ne postoje zapisi s prvog suđenja koje bi mogle pokazati da je ono provedeno nepropisno. Zbog nejasnoća u zakonu nije lako ustanoviti niti je li nastupila zastara u slučaju, pa odluka o njegovom ponovnom pokretanju nije izvjesna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.