Srbija uskraćuje pomoć bošnjačkim žrtvama rata

Odluka da se odbije isplata naknada za civilne žrtve rata porodicama 16 Bošnjaka, državljana Srbije, koji su oteti 1992. godine izazvala je ljutitu reakciju grupa za ljudska prava.

Srpski borci za ljudska prava pisali su srbijanskom premijeru Ivici Dačiću zahtjevajući da vlasti odobre prava na naknade nakon što je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku odbilo priznati status civilnih žrtava rata porodicama 16 otetih Bošnjaka iz srpskog naselja Sjeverin.

Bošnjaci, svi državljani Srbije, oteti su 1992. od strane paravojne formacije bosanskih Srba pod nazivom “Osvetnici”, iz voza koji je prolazio kroz bosansko mjesto Mioče.

U Ministarstvu za rad i socijalnu politiku rečeno je za BIRN da žrtve ne mogu dobiti ni državnu pomoć kao civilne žrtve rata jer se “incident dogodio u drugoj državi”.

“Žrtve iz Sjeverina su otete na teritoriji Bosne i Hercegovine od strane snaga bosanskih Srba. Oni su državljani Srbije, ali zakon propisuje da mi pružamo taj status samo ako se šteta dogodila u Srbiji”, objasnili su u Ministarstvu.

Sandra Orlović, direktorka beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP), opisala je odluku kao ozbiljno kršenje ljudskih prava.

“Najgore od svega je stav ministarstva prema tim ljudima”, rekla je Orlović za BIRN.

“U državi koja kaže da se zalaže za integraciju u EU i poštovanje ljudskih prava, imate ljude koji ne razumeju ili ne žele razumeti da je njihov posao da zaštite te ljude i da im omoguće da žive dostojanstveno”, istakla je ona.

Ministarstvo je takođe uskratilo status civilnih žrtava rata još dvema osobama kojima je taj status prethodno bio odobren.

Žrtve čiji je status opozvan identifikovane su kao “G.T.”, koja je kao 13-godišnja djevojka oslepela kada je Hrvatska vojska (HV) pucala na nju tokom akcije “Oluja” 1995. godine, i “D.N.”, koji je preživeo torturu Hrvatskog veća odbrane (HVO) u logoru Dretelj u Bosni i Hercegovini.

U ministarstvu su kazali da su i te odluke doneli jer se “ti zločini nisu desili u Srbiji”.

Orlović je rekla da je Fond za humanitarno pravo zatražio od premijera da “hitno pronađe rješenje kako bi se status civilnih žrtava rata vratio onima kojima je ukinut”.

“Nekoliko međunarodnih institucija je istaklo da je trenutni pravni okvir što se tiče žrtava rata neadekvatan i diskriminatorski”, kazala je Orlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.