Bllaca osuđen na 4,5 godine zatvora (VIDEO)

Osuđeni je priznao da je ubio jednu osobu 1999. godine i da je bio član tajne grupe egzekutora u ilegalnoj obavještajnoj službi Kosova.

Uz velike mjere sigurnosti, na Osnovnom sudu u Prištini izrečena je presuda od četiri godine i šest mjeseci zatvora Nazimu Bllaci.

Bllaca je priznao da je ubio jednu osobu 1999. godine na Kosovu te je potvrdio da je bio član tajne grupe egzekutora u ilegalnoj obavještajnoj službi Kosova, koja je  djelovala od 1999. godine do proglašenja nezavisnosti Kosova.

Na osnovu njegovog svjedočenja, kao svjedoka saradnika, u postupcima Bllaca 1 i 2 ranije su izrečene za više od desetak ljudi koje je on optužio za izvršenje krivičnih djela ubistava, pokušaj ubistava, zastrašivanja i mučenja.

Prema njegovom svjedočenju, ova služba je ubila na desetine Albanaca koje je teretila za saradnju s Beogradom, a likvidirani su i politički protivnici.

Svjedok saradnik

On je jedno vrijeme proveo u kućnom pritvoru, a bio je optužen za ubistvo, pokušaj ubistva i organizirani kriminal.

Bllaca tvrdi da je ova ilegalna obavještajna služba blisko sarađivala sa strankom aktuelnog kosovskog premijera Hashima Thacija.

Maurizio Salustro, tužitelj u ovom slučaju, tražio je ranije minimalnu kaznu za Bllacu, imajući u vidu da je bio svjedok saradnik Eulexa u slučajevima Bllaca 1 i 2.

Njegov advokat Osman Havolli rekao je da se odbrana slaže sa zahtjevom tužitelja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.