Srbija vraća status dvije brigade odgovorne za ubistvo 350 Albanaca u Đakovici

Odlazeći kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je, nakon najave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina o vraćanju statusa 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije u Vojsci Srbije, da su ove dve brigade počinile užasne zločine na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.

„63. padobranska brigada odgovorna je za ubistva više od 350 Albanaca u Đakovici. To je nastavak srpske politike negiranja, koja se suočava samo sa ćutanjem međunarodne zajednice. Tribunal za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji omanuo je u pogledu ratnih zločina koje je Srbija počinila na Kosovu, misije UNMIK-a i Euleksa takođe”, naveo je Pacoli u postu na Tviteru.

Pacoli je naveo takođe da se ratni zločinci slobodno šetaju Srbijom i tretiraju kao heroji.

Vojska Srbije je nakon 13 godina vratila status 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, piše Koha.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin, najavljujući odluku o organizacionim promenama u Specijalnoj brigadi, rekao je da su brigade 63. i 72. zadržale svoje ime uprkos „onima koji su želeli da ih umanje i zaborave“.

Obe brigade su, kao elitne jedinice, učestvovale u ratovima bivšoj u Jugoslaviji od 1991. do 1999. godine, odnosno u Sarajevu u BIH i Đakovici na Kosovu rekla je za Radio Slobodna Evropa Jovana Kolarić, istraživačica iz Fonda za humanitarno pravo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.