SRBIJU ZBOG OVOGA NEĆE OPRATI STOTINU VODA: Hladnjača puna tijela likvidiranih Albanaca isplivala je na površinu i otkrila mračnu tajnu, sve je bilo pomno planirano…

Na današnji dan 2001. godine, Vlada Srbije objavila je da je otkriven kamion-hladnjača u jezeru Perućac u kojem je bilo oko 60 leševa kosovskih Albanaca.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije rekao je da je istraga pokazala da su se tokom transporta vrata kamiona u kojem su bili leševi otvorila, pa su tijela počela da ispadaju po putu.

Mještani su zaustavili vozača i pomogli mu da sa kolovoza ispale leševe izgura u rijeku, a on je zatim nastavio dalje ka jezeru u blizini Bajine Bašte.

Sanduk hladnjače sa tijelima Albanaca pronađen je 2001. godine, pošto se odvojio od šasije i isplivao na površinu jezera.

“U Perućcu su plutali leševi zato što je budala ispalio zolju u sam sanduk hladnjače, mislivši da će da ga potopi. Normalno, kamion je potonuo a leševi počeli da plutaju. To su učinili najvjerovatnije oni iz specijalnih jedinica koji su i vršili asanaciju terena. Oni su dobili nalog od nekoga da to potope i negdje sklone”, svjedočio je ronioc koji je bio na licu mjesta te 2001. godine.

U Srbiji je pronađeno ukupno šest masovnih grobnica sa stotinama tijela ubijenih kosovskih Albanaca, ubijenih tokom rata na Kosovu, a najveće su u Batajnici, Petrovom Selu i u Perućcu.
U Batajnici je pronađeno 744 tijela, u policijskom centru u Petrovom Selu 75, a u Perućcu 84 tijela.

Druga hladnjača sa mrtvim tijelima isplivala je u aprilu 1999. godine u Dunavu kod Tekije, a tajna operacija prebacivanja leševa nazvana je “Dubina 2”.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana