Šta je kožni rog i kako se liječi

Vrsta izraslina na koži koja podsjeća na životinjski rog mnoge s razlogom uplaši. Ovaj dermatološki problem najčešće pogađa starije osobe, ali nije rijetkost ni kod mlađih. Promjena se najčešće formira na dijelovima kože koji su izloženi suncu.

Kožni rog se kao izraslina uglavnom javlja na obrazima, ušnim školjkama, poglavini, licu, podlakticama, na šakama, a veoma rijetko na ostalim dijelovima tijela, tvrde stručnjaci. Riječ je o benignoj promjeni, koja nastaje nakupljanjem keratina. Rog može da bude dugačak nekoliko centimetara, debljine 10 milimetara, pa i više.

Na osnovu izgleda izrasline, ljekar postavlja dijagnozu. Kožni rog obično izrasta vertikalno, i u odnosu na osnovu se savija. Liječenje ove promjene je isključivo hirurško, a odstranjeni dio se obavezno šalje na histopatološku analizu. Iako se pokaže da je kožni rog kod većine pacijenata dobroćudnog karaktera, nije isključena ni mogućnost razvoja karcinoma.

Dešava se da kožni rog maligno alteriše u spinocelularni karcinom. U tom slučaju govorimo o premalignim promjenama. Osim jednog, može da se javi više kožnih rogova, ali je to stanje veoma rijetko. Kod najvećeg broja pacijenata ova izraslina ima formu roga, ali nije isključeno ni da poprimi drugačiji oblik.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana