Šta s viškom kože nakon gubitka kilograma?

Kod osoba koje u kratko vrijeme izgube kilograme može se očekivati pojava viška kože, koje se nije lako riješiti…Ako imate problem s viškom opuštene kože, postoje određeni trikovi kojima možete svoju kožu dovesti u mnogo bolje stanje.

visak kilogramaMnoge osobe, nakon naglog gubitka kilograma imaju problem s viškom opuštene kože, koja predstavlja jednak estetski problem kao i pretjerana debljina.Osim što žene nakon porođaja znaju da imaju taj problem, višak opuštene kože često se povezuje s nekontrolisanim i naglim gubitkom kilograma nakon intenzivnih dijeta ili čak operativnih zahvata smanjenja želuca zbog pretjerane tjelesne težine.

1. Vježbajte – Ni jedan trajan i potpuno zadovoljavajući rezultat se ne može postići bez vježbanja, a jedan od načina da učvrstite kožu je povećanje tonusa mišića dizanjem tegova. Pri tome ne mislimo da morate postati svjetski prvaci kako biste popunili sve praznine, ali sigurno da se opuštena koža dosta može smanjiti povećanjem mišićne mase. Nemojte zaboraviti da je vježbanje dobro za organizma, pa će to smanjiti mogućnost od ponovnog gojenja, a zdravi sportski život će vam pružiti mnoge prednosti, a to je i zdravlje kože i njenu bolju elastičnost.

2. Pijte mnogo vode – Svi znamo da koža voli vodu, a kako biste je održali zdravom i elastičnom, izbacili štetne toksine iz organizma i omogućili joj prirodan oporavak, morate konzumirati barem dvije litre dnevno, a ljeti i više.

3. Masaža – U problemu s viškom opuštene kože može dosta da pomogne masaža, jer ona vraća elastičnost koži. Takođe, masaža na dnevnoj bazi će pomoći u razvoju mišića. Nabavite kreme i masažna ulja koja će pomoći vašoj koži kako bi se nahranila iznutra, što će pomoći u postizanju željenog rezultata. Ako na početku niste sigurni šta treba da radite, zatražite pomoć u salonima za njegu kože. Kasnije ćete i sami znati da nastavite tretmane kod kuće. Nabavite preparate bogate vitaminom E, zatim preparate na bazi glicerina, ulje od badema, kokosa, shea maslac. Tuširajte se samo s gelovima za tuširanje koje u sebi sadrže prirodna ulja.

4. Redovni pilinzi – Poznato je da se s pilingom kože uklanjaju površinske mrtve ćelije, a s tim se podstiče i regeneracija kože. Dijelove tijela s viškom kože tretirajte laganim pilingom tri puta na nedjeljno, što će omogućiti brže obnavljanje kože, a pri tome i njeno lagano skupljanje. Nemojte zaboraviti nakon pilinga da nanesete hranjivu hidratantnu kremu.

5. Zdrava ishrana i dodaci ishrani – Hrana s malo zasićenih masnoća, šećera, zatim puno vitamina i minerala, pomoći će opštem zdravlju tijela, ali i kože. Nabavite vitaminske dodatke ishrani posebno namijenjeni koži, što će dodatno pomoći zdravlju i bržoj regeneraciji kože. Jedite hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama, koje imaju poseban uticaj na zdravlje kože, smanjuju kožne upalne procese i podstiču njeno brže obavljanje.

Zapamtite da se radi o vrlo sporom procesu, a nekim ženama će zauvijek ostati taj višak kože. Međutim, ako ste već smršali mnogo, znači da u sebi imate volju da se još malo potrudite oko vaše kože. Ovaj proces će vjerovatno biti i duži od samog gubitka kilograma, pa se naoružajte sa strpljenjem. Potražite pomoć u salonima ljepote ili kod dermatologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.