Kako se boriti protiv nevoljnog mokrenja

Postoji više načina da se borite sa inkontinencijom – nevoljnim mokrenjem. Promjena načina ishrane, električna stimulacija, jačanje mišića karlice mogu da umanje problem.

mokrenjeGotovo da nema žene kojoj se nije desila neprijatnost da prilikom smijanja ili nekog napora nevoljno mokri. Ali s godinama su ove tegobe sve češće, a naročito su pod rizikom žene u menopauzi, kao i one koje su imale jedan ili više teških porođaja. Nemogućnost da se zadrži mokraća predstavlja veliki problem, žene se plaše da se udaljavaju od kuće, prinuđene su da koriste higijenske uloške i neprijatno im je da pričaju o svom problemu. Stres inkontinencija je čak i jedan od vodećih razloga urinarnih infekcija kod žena.

Da bi se ovaj problem riješio ili barem umanjio, prije operacije, koja je trajno rješenje, isprobajte ove savjete:

* Pazite na liniju i vježbanje. Gojaznost može da poveća rizik od inkontinencije. Ali određene vježbe, poput onih za stomačne mišiće, mogu čak da oslabe mišiće karličnog dna.

* Probajte sa vizualizacijom. Mišići karličnog dna zahtijevaju redovno „treniranje“ da bi izbjegli stres inkontinenciju. Stručnjak za pilates Sara Vranken predlaže vježbu:

– Zamislite da je dno karlice lift. Udahnite, držite pluća kao „napunjen balon“, izdišite i zamišljajte da vaš lift ide uzbrdo sve do 10 sprata. Izdahnite do kraja.

* Električna stimulacija. U pitanju su aparati koji šalju blage električne impulse kojima se jačaju mišići karličnog dna. Preporučuje se da se aparat koristi barem 20 minuta dnevno.

* Promijenite način ishrane. Iako možda nisu direktan uzrok, određene namirnice mogu da pogoršaju stanje sa inkontinencijom. U tu grupu spadaju krompir, paradajz, ljute papričice i plavi patlidžan. Preporučljivo je voditi dnevnik ishrane i one namirnice poslije kojih se povećavaju tegobe izbaciti barem šest nedjelja iz ishrane, da bi se vidjelo ima li nekih promjena.

* Probajte flastere za kožu. U pitanju je novi proizvod koji se u Britaniji može dobiti samo na recept. On utiče na opuštanje mišića i može da pomogne kod „hiperaktivne bešike“. Flaster se postavlja dva puta nedjeljno i omogućava da bešika duže zadrži urin.

* Ograničite unos kofeina. Manje popijenih kafa može da pomogne na dva načina – to znači manje unijete tečnosti, a izbjegava se iritiranje bešike. Oni koji su navikli na veće količine kafe mogu da piju zamjene poput zelenog čaja i kafe bez kofeina, tako da ukupna doza kofeina ne pređe 200 mg, što je otprilike jedna šolja kafe (350 ml).

* Kegelove vježbe. Ove vježbe su najefikasnije za jačanje mišića karličnog dna. Najbolje je da se uradi tri seta sa osam do 12 kontrakcija dnevno i to tako da se smjenjuju duge i kratke kontrakcije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.