Stotine mrtvih u okršajima oko policijske akademije

Osam dana trajali su okršaji pobunjenika i sirijske armije oko jedne policijske akademije na sjeveru Alepa. Pobunjenici su pobijedili, ali je ta pobjeda skupo stajala i jednu i drugu stranu. Govori se o oko 200 žrtava.

Sirijski pobunjenici su skoro u potpunosti ovladali policijskom akademijom u Khan al-Asalu na sjeveru provincije Alepo. Borbe oko ove škole su trajale osam dana. Samo tokom ove nedjelje (3.3.2013.) poginula su 34 vojnika regularne armije, prenosi Opservatorija za ljudska prava u Siriji, čije sjedište je u Londonu. U borbama je ukupno poginulo oko 200 ljudi na obje strane, a 120 žrtava su vojnici.

Policijski izvori u samom gradu Alepu prenose kako je tačno da je policijska akademija pala u ruke pobunjenika, ali istovremeno iznose potpuno drugačije podatke o broju žrtava. U borbama je navodno poginulo oko 40 pripadnika snaga sigurnosti, te oko 300 pobunjenika.

Amaterski video koji su pripadnici opozicije postavili na internet prikazuje zastavu koja se vijori iznad jedne od zgrada škole, te uništen portret predsjednika Bašara el Asada. Drugi video prikazuje pobunjenike kako se iz jednog zarobljenog vojnog vozila snabdijevaju municijom.

Asad ne popušta

U međuvremenu je britanski list “Sunday Times” objavio intervju sa sirijskim predsjednikom Bašarom el-Asadom. Asad je u intervjuu nagovijestio mogućnost pregovora sa sirijskom opozicijom. Kao preduslov za pregovore navodi zahtjev da opozicionari polože oružje. Naglasio je kako postoje “militantne grupe” i “teroristi”, te da s teroristima nema pregovora.

Dodao je kako nema namjeru da ode u egzil “jer je partiota”. Tvrdnje kako će borbe prestati onda kada on ode sa vlasti odbacuje kao netačne i poziva se pri tome na iskustva u Libiji, Jemenu ili Egiptu.

Asad je prebacio vladi britanskog premijera Davida Camerona da deluje “naivno, zbunjeno i nerealno”. Odbacio je britansko posredovanje u konfliktu naglasivši kako “ne očekuje da podmetači požara mogu biti vatrogasci”. Vladi u Londonu je prebacio da želi da zaobiđe embargo EU na izvoz oružja u Siriju, kako bi naoružala pobunjenike.

EU pomaže pobunjenike?

Internet portal Spiegel-Online u međuvremenu prenosi kako ima informacije iz sjedišta EU u Briselu da je tamo već dogovoreno da se pobunjenicima pruži ne samo tehnička podrška, nego da im se ponudi i vojna obuka. U EU vjeruju kako će Velika Britanija i Francuska na raspolaganje staviti vojne savjetnike kojima bi bio povjeren taj zadatak. Njemačka vlada je već naglasila kako nije spremna da učestvuje u tome.

Sirijski pobunjenici u međuvremenu kontrolišu sve granične prelaze ka Turskoj. U petak (1.3.) osvojili su i jedan granični prelaz ka Iraku. Pobunjenici su ove nedjelje (3.3.) zauzeli i centralni zatvor u provinciji Al Raka. Opozicioni izvori navode kako je tom prilikom oslobođeno na stotine ljudi, među kojima se nalazi i 18 političkih zatvorenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.