Strije – opšte karakteristike i tretman

Kod dječaka u pubertetu najčešće se javlja na ramenima, slabinskoj i krstačnoj regiji leđa, bokovima , nadlakticama, vratu i pazušnim jamama. Oko 77% trudnica ima ovakve promjene, a češće se javljaju kod mladjih prvorotki.

Na navedenim regijama se javljaju linearne ružičaste do ljubičaste uzdugnute promjene koje zovemo “Striae rubrae” ili crvene strije. One pretstavljaju prvu fazu razvoja ovih promjena.

Vremenom boja blijedi i promjene postaju zaravnjene, a nakon toga i atrofične, ispod nivoa okolne kože. Površina je bjeličasta i fino naborana. Ovu fazu strija nazivamo “Striae alba” ili bijele strije.

Koža zahvaćena strijama pokazuje i mikroskopske promjene na kolagenim i elastičnim vlaknima dermisa i dubljih slojeva kože. Ove strukture su fragmentirane, neravnomjerno rasporedjene, a folikuli dlake nedostaju pa ovi dijelovi tijela nisu obrasli dlačicama.

Naglo nastale strije koje su jako rasprostranjene mogu da se jave i u sklopu hormonskih obolenja,bolesti nadbubrežne žlijezde, jetre, te kao posljedica kortikosteroidne terapije. Ovakve promjene su rijetke.

Terapija već nastalih strija zavisi od stadijuma promjena, a uvijek je dugotrajna i sa promjenjivim rezultatima.

Strije su jedan estetski nedostatak. One u značajnom dijelu spontano regrediraju i nakon akutne faze postaju značajno manje uočljive i bez terapije. Zato uvijek treba imati u vidu da će strije biti mnogo manje uočljive nakon nekog vremena, a kod trudnica nakon poroda.

Tretman

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata i tretmana protiv strija. Neki su više a neki manje efikasni. Savremena estetska dermatologija ima posebne preporuke za otklanjanje ovih nedostataka.

U početnom stadiju razvoja strija preporučuju se lokalni preparati, kremovi i gelovi , koji sadrže retinoide (tretinoin), alfa hidroksi kiseline kao što je glikolna kislina i polihidroksi kiseline.

Važno je naglasiti da neke od ovih preparata nisu preporučljivi za trudnice (retinoidi). Takodje neki od preparata mogu izazvati diskretno peckanje i osjećaj zatezanja kože.

Crvene strije možemo uspješno tretirati “puls dye laserom”, a bijele strije “excimer laserom”. Kod ovakvih tretmana potrebni su i retretmani za održavanje postignutih rezultata. Laserski tretmani, zavisno od vrste lasera, mogu takodje izazvati manje ili više nelagodnosti nakon tretmana. Uz sve ovo treba naglasiti da je svakodnevna njega, fizička aktivnost, ishrana, toaleta i zamašćivanje kože pravilno odabranim preparatima u saradnji sa dermatologom, uslov za postizanje dobrih rezultata.

Savremena estetska dermatologija pruža mnoge mogućnosti za rješavanje ovog estetskog nedostatka, ali traži upornost i stalnu njegu. Potrebno je posvetiti pažnju svome tijelu i svojoj koži, pa rezultati neće izostati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.