Sukobi policije i mladih Albanaca u Makedoniji

Tokom protesta povrijeđena su najmanje dvojica makedonskih policajaca

Tokom protesta albanske omladine danas u Skoplju došlo je do sukoba s policijom u kojima su povrijeđena najmanje dvojica policajaca.

Protesti su dodatno pojačali tenzije između Albanaca i Makedonaca u Makedoniji.

Nakon džuma-namaza oko 200 albanskih mladića okupilo se u dvorištu džamije Jahja-paša u Skoplju, namjeravajući da se upute prema zgradi Vlade Makedonije.

Nakon što se policija ispriječila na putu prema zgradi makedonske vlade, okupljeni mladići su kamenjem napali policiju.

Policija je potom formirala kordon prisilivši, na kraju, demonstrante da odustanu od “pohoda na zgradu Vlade Makedonije”.

Okupljeni mladići su izvikivali slogane, “Velika Albanija” i “Podrška Oslobodilačkoj vojsci Kosova”.

Tom prilikom policija je privela nekoliko osoba za koje je utvrđeno da su bacali kamenje na pripadnike policijskih snaga.

Prema izjavama nekih građana, današnji protesti su organizirale “pojedine grupe i organizacije iz inostranstva koje žele da ujedine sve Albance u jednu zajednicu”. Oni afirmiraju ideju ‘velike Albanije’.

Jedan od demonstranata je izjavio da Albanci žele živjeti u miru i slozi sa građanima Makedonije.

“Želimo da živimo sa Makedoncima, ali ako oni to ne žele neka nam otvoreno kažu. I mi ćemo onda kao i Izrael napraviti betonski zid između nas. Mi samo želimo slobodu za sebe i našu djecu”, kazao je za agenciju Anadolija spomenuti demostrant.

Islamska zajednica Makedonije i Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje pozvali su lidere albanskih političkih partija u Makedoniji da spriječe održavanje ovakvih protesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.