Svake sekunde iz budžeta Srbije 16 evra odlazi na Kosovo

Svake godine iz budžeta Srbije se izdvaja 360 miliona evra za njihove institucije na Kosovu, pokazuju zvanični podaci.

Svake sekunde iz budžeta Srbije 16 evra odlazi na Kosovo, odnosno iz državne kase se na Kosovo svakodnevno slije oko milion evra. Godišnje, iz budžeta se odvaja oko 360 miliona evra, a prema zvaničnim podacima – od 1999. do danas na Kosovo je otišlo čak 6,96 milijardi evra!

Direktor Kancelarije za odnose s medijima Vlade Srbije Milivoje Mihajlović potvrđuje da je protekle decenije iz budžeta Srbije godišnje izdvajano oko 360 miliona evra za Kosovo.

Plate i socijalna davanja

– Novac je trošen na lokalne uprave, plate radnika, socijalna davanja… i na taj način je obezbeđivan opstanak srpske zajednice u južnoj srpskoj pokrajini – kaže za Kurir Mihajlović.

Problem je, međutim, to što većina Srba na Kosovu živi na ivici egzistencije i što siromaštvo naročito pogađa ljude u enklavama. Iako kontrola trošenja državnog novca ne postoji, javna je tajna da su na kosovskoj nesreći milijarde završile u džepovima pojedinaca.

Nesuglasice

Premijer Ivica Dačić je, nakon poslijednjeg sastanka s delegacijom sa sjevera Kosova, rekao da briselski sporazum mora da se sprovede i da Vlada raspolaže svim mehanizmima da sporazum primjeni.

“Mehanizam je jednostavan – ukinete plate, ukinete radna mesta, i rešili ste problem paralelnih institucija. Ali Vlada to ne želi da uradi i zbog toga nastavljamo razgovore sa Srbima sa severa Kosova” – rekao je srbijanski premijer Ivica Dačić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.