Svaki osmi čovjek u svijetu je gladan

Svaki osmi stanovnik planete je hronično neuhranjen, objavile su danas organizacije UN za hranu i upozorile svjetske lidere da pojedini regioni neće ispuniti cilj o smanjenju broja gladih za polovinu do 2015. godine.

U novom izvještaju o problemima prehrane svjetskog stanovništva, agencije UN procjenjuju da je u periodu od 2011. do 2013. godine bilo 842 miliona hronično neuhranjenih ljudi, odnosno 12 posto svjetske populacije. To je za pet posto manje nego u periodu od 1990. do 1992. godine.
 
U periodu od 2010. do 2012. godine u svijetu je bilo 868 miliona neuhranjenih ljudi, a 2009. godine 1,02 milijardi.
 
Mnoge zemlje vjerovatno neće ispuniti cilj koji su svjetski lideri usvojili na sastanku u UN 2000. godine, da se do 2015. godine prepolovi broj gladnih u svijetu.
 
Ovo se, prije svega, odnosi na države u kojima su se dešavali sukobi u posljednje dvije decenije, navodi se u zajedničkom izvještaju Organizacije UN za hranu, Svjetskog programa za hranu i Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede.
 
U dokumentu se naglašava da je povećanje produktivnosti poljoprivrede i dostupnosti hrane ključno za smanjenje gladi, čak i u zemljama gdje je siromaštvo rašireno.
 
“Kada se to kombinuje sa socijalnom zaštitom i ostalim mjerama koje povećavaju prihode siromašnih porodica, kako bi mogle da kupuju hranu, to može dodatno da podstakne ruralni razvoj”, piše u izvještaju.
 
Najveći broj neuhranjenih, njih 827 miliona, živi u zemljama u razvoju. Oni čine 14, 3 posto stanovništva u ovim državama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.