Svakog dana pojedite kašiku lanenog ulja: Preporađa tijelo na 4 načina!

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu.

O benefitima svakodnevnog konzumiranja lanenog sjemena sigurno ste već čuli, ali da li znate šta može da vam se dogodi ako svakog dana unosite laneno ulje?

Laneno ulje se naširoko primjenjuje u medicini i kozmetologiji, ali ga običan čovjek veoma rijetko koristi. A trebalo bi, jer sadrži toliko korisnih svojstava za ljudsko zdravlje!

Vrijednost ovog ulja za ljudski organizam uslovljena je njegovim bogatim sastavom, kako masnih kiselina, tako i makro i mikroelemenata. Po sadržaju omega-3 masnih kiselina ono je bogatije od ribljeg ulja čak 3 puta. Za one koji ne vole ribu, ovo ulje je pravo otkriće.

Kao preventiva, laneno ulje se konzumira na prazan stomak, odnosno 20-30 minuta pre prvog obroka. Dovoljno je uzimati samo 1-2 supene kašike.

Efekti lanenog ulja na organizam

Za mršavljenje

Oleinska kiselina omega-9, linolna kiselina omega-6 i alfa-linolenska kiselina omega-3 su veoma efikasni aktivatori mršavljenja. Zato, svi koji imaju problem sa suvišnim kilogramima, treba da obrate pažnju na ovaj proizvod. Njega možete dodavati u jogurte ili salate, ili konzumirati kao samostalan proizvod.

Kardiovaskularni sistem

Laneno ulje štiti od bolesti kardiovaskularnog sistema, normalizuje krvni pritisak, snižava nivo holesterola u krvi, a takođe, poboljšava zdravlje i elastičnost krvnih sudova.

Zdravlje žene

Prisustvo lignina u ovom ulju, djeluje na aktiviranje normalnog balansa hormona u organizmu. Zahvaljujući lanenom ulju, lakše se podnose menstrualni bolovi i menopauza.

Za mladost i ljepotu

Laneno ulje normalizuje rad lojnih žlezda. Takođe, maske na bazi ovog ulja, posjeduju podmlađujuća, hranljiva i antibakterijska svojstva. Laneno ulje je dobro koristiti za trepavice i obrve, efekat je mnogo jači nego od ricinusovog ulja.

Da biste vidjeli pozitivan rezultat na svoj organizam, laneno ulje treba koristiti ne manje od 2 mjeseca, svakodnevno po 1-2 supene kašike.

Šta treba da znate pre nego što počnete da koristite laneno ulje

– Ukoliko pijete određene lijekove protiv zgrušavanja, svakako se posavjetujte sa ljekarom

– Omega-3 masne kiseline mogu, takođe, da pojačaju potrebu za lijekovima koji snižavaju nivo šećera u krvi

– Kod pacijenata koji pate od dijabetesa, moguć je poremećaj zbog kojeg organizam nije sposoban da konvertuje alfa-linolensku kiselinu u EPA i DHA. Za njih je bolje da uzimaju omega-3 masne kiseline iz ribe i ribljeg ulja.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook