SVE SE MIJENJA IZ TEMELJA: Facebook spaja Messenger s Instagramom, evo šta to konkretno znači…

Još početkom prošle godine najavljeno spajanje Messengera, WhatsAppa i Instagrama u jednu zajedničku platformu za razmjenu poruka ovih je dana započelo, doduše na mala vrata. Korisnici u SAD-u su primijetili da im je unutar Instagramove mobilne aplikacije na iOS-u i Androidu ponuđena nadogradnja na novi ugrađeni sistem za razmjenu dirketnih poruka – koji nakon tog ažuriranja značajno mijenja izgled.

Nakon ažuriranja, koje je potrebno ručno pokrenuti, chat u Instagramu izgleda gotovo jednako kao onaj u Messengeru, a za njega se koristi i ista, Messengerova ikona. Aplikacija najavljuje i da će se na ovaj način moći komunicirati i s kontaktima koji imaju samo Facebook račun te nemaju nužno otvoren račun na Instagramu. Oni koji su ažurirali aplikaciju i pokušali to učiniti, za sada javljaju kako komuniciranje s jedne na drugu društvenu mrežu još nije moguće pa je očito riječ o funkcionalnosti koja će biti uključena naknadno.

Osim redizajna, Instagram je ovime dobio i opcije iz Messengera poznate odranije: reakcije emotikonima na poruke te odgovaranje na specifične poruke na način “swipe to reply”, što je mogućnost dostupna i u WhatsAppu.

Facebookov dugoročni plan o spajanju svih svojih chat platformi u jednu kako bi se moglo komunicirati između njih, očito je u novoj fazi provođenja. Jednom kada on bude finaliziran, očekuje se i da cijeli taj sistem razmjene poruka bude zaštićen end-to-end enkripcijom. Inicijalno je u planu bilo zacrtano da će se spajanje dogoditi tokom 2020. godine.

Ako će se držati zadanih termina, onda do kraja godine možemo očekivati da će se korisnici samo Facebooka moći dopisivati s korisnicima samo Instagrama i obratno, a vjerovatno će nakon toga u sistem biti ubačeni i oni koji koriste WhatsApp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.