Svećenik na kocki pronevjerio novac

KOCKA

Jedan katolički sveštenik osuđen je na tri godine i mjesec dana zatvora zbog pronevjere oko 650.000 američkih dolara iz svoje parohije, sjeverozapadno od Las Vegasa, kako bi zadovoljio svoju strast – kockanje.

Monsinjor Kevin Mekolif (59) nije reagovao dok je sudija čitao presudu u kojoj ga proglašava krivim za zloupotrebu povjerenja svoje pastve, preneo je AP.

Advokat odbrane Margaret Staniš je zatražila od suda da sveštenik bude osuđen na uslovnu kaznu i nastavi sa liječenjem zavisnosti od kockanja, ostane da obavlja svešteničku dužnost i plati odštetu crkvi Sent Elizabet En Seton u Samerlinu.

Sudija je, međutim, dodao još četiri mjeseca na kaznu koju je tražilo tužilaštvo, istakavši da nema razloga da se Mekolifu progleda kroz prste, pišu Nezavisne

Mekolif je u periodu od 2002. do 2010. imao kompletnu kontrolu nad finansijama crkve, tako da je lako mogao da sakrije pronevjeru.

Federalni istražni biro (FBI) ga je ispitivao prošlog maja kada je “optuženi dva sata nudio različita objašnjenja o tome kako prihodi kojima raspolaže pokrivaju njegovo kockanje”, navela je zamjenik američkog državnog tužioca Kristina Braun.

“Kada su ta objašnjenja propala, agenti su pitali optuženog da li je ukrao novac iz crkve, što je on demantovao”, rekla je ona.

Mekolif je priznao krivicu u oktobru, prije podnošenja optužnice, a smijenjen je sa dužnosti paroha, zajednice koja okuplja 8.000 porodica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.