Švicarska je najbogatija zemlja na svijetu sa najvećim privatnim dugom na svijetu

U jednom svijetskom poređenju Švicarska i dalje drži prvu poziciju na rang listi najbogatijih zemalja svijeta, ispred SAD-a i Japana.

Prošle godine bogatstvo ove zemlje je u bruto iznosu po glavi stanovnika zabielježilo porast od 6.2 procenata, u poređenju sa jednom godinom prije (2011), i iznosi 141.890 eura ili 174.890 švicarskih franaka.

Ali osim bogatstva Švicarci imaju i najveći privatni dug na svijetu, koji podjeljen po glavi stanovnika iznosi oko 94.000 švicarskih franaka na jednoj osobi.

Iznos neto ekonomskog bogatstva jedne porodice u ovoj zemlji je dosego 7.4 procenata više nego prošle godine. Ovaj rezultat je većim dijelom došao zbog povećanja vrijednosti njihove valute, čija je vrijednost porasla za 37 procenata u poređenju sa valutom evropske unije.

Na globalnom nivou stanovnici ove zemlje su na kraju prošle godine bili nikad bogatiji. Izračunato bogatstvo jedne porodice u toj Alpskoj zemlji uključujući i njihove akcije je oko 111.2 biliona eura ili za 8.1 više od predhodne godine.

Ove podatke je u utorak iznela kompanija za osiguranje Alliany u svoj izvještaju “Global Wealth Report”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.