Švicarski građevinari dobijaju penziju od 5.500 franaka a starosna granica za penzionisanje ostaje ista

Delegat Federacije poslodavaca u građevini, danas je odobrio Opšti sporazum (GAV) koji reguliše odnose sa zaposlenima u građevini. U stvari, ugovor je produžen do 2018. godine.

Federacija nakon preogovora sa sindikatima u Švicarskoj, koji su inače trajali dugo, postigla je dogovor za starosnu granicu od 60 godina za penzionisanje u građevini, piše srf.ch. 

Prije deset godina građevniski sindikati su uspijeli da ostvare ovo pravo, koje se smatra jedno od najvećih postignuća za radnike u Švicarskoj. 

Ovaj sporazum, sredinom decembra prošle godine odobrili su sindikati i ostale je odobrenje od strane poslodavaca, koji su to uradili danas.

Osnovni sporazum za građevinarstvo je najpovoljniji među svim sporazumima za zaposlene u svim granama. Pored starosne granice od 60 godina za penzionisanje (u drugim granama je 65), ovaj sporazum takođe obezbjeđuje minimalnu mjesećnu penziju od 5.500 franaka za zidare i kvalifikovane građevinare kao i minimalnu platu od 4.500 franaka za one koji su bez profesionalne kvalifikacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.