Svoja prava čeka 50 000 penzionera: Hoće li Srbija odblokirati penzioni fond za Kosovare

Neplaćanje penzija Kosovarima iz fonda koji je prikupljan tokom njihovog rada do 1999. godine i dalje stvara veliki problem. Penzioneri Kosova traže od kosovske i svjetske vlasti da ovaj slučaj riješe i na taj način povrate penzioni fond za Kosovare koji je više od 15 godina na nezakonit način ostao u Srbiji. 

Predsjednik penzionera Kosova Shaban Kajtazi, kaže da se mora pronaći put kako bi penzioneri ostvarili svoja prava.

On kaže da je u vezi ovog slučaja razgovarao sa zamjenicom premijera Editom Tahiri. Prema Kajtaziju ona je obećala da će slučaj penzionog fonda biti razrješen, i da će pitanje penzija biti izneseno kao tema razgovora između Prištine i Beograda. Gospođa Tahiri u to vrijeme je obećala da čim se riješi slučaj opstina na sjeveru, odmah nakon toga će se razmatrati i pitanje penzija.

U posljednje vrijeme nismo mogli da razgovaramo zbog nefunkcionalne vlade ali se nadamo da će pitanje penzija biti rješeno tokom slijedeće godine, rekao je Kajtazi za radio Slobodna Evropa.

Dok ministar Nenad Rasić kaže da ovaj slučaj treba da se reguliše u okviru razgovora koji se vode između Republike Kosova i Srbije. On kaže da je dobio podršku od predsjednika vlade Hashima Thaçija ali se ne zna period kad će se obo pitanje pokrenuti.

U to vrijeme premijer se složio ali kad će krenuti pregovori, ne zavisi samo od mene. Ali bilo kako bilo, dobio sam moralnu podršku i jednu političku formu kojom ćemo pokušati da pitanje kosovskih penzija rješimo u okviru Biriselskih razgovora, kaže Rašić za Radio Slobodna Evropa. 

Shaban Kajtazi kaže da u vrijeme kad je na protivzakonit način blokiran penzioni fond od strane Srbije, broj penzionera je bio 89 hiljada. Prema njemu je 50 000 penzionera čekaju realizaciju svojih prava na penzije.

Bilo je 89 000 penzionera, 27 000 penzionera su Srbi i Crnogorci koji dobijaju penzije iz Beograda, dok 61 700 penzionera su Albanci, Bošnjaci, Turci i ostali, koji dan danas ne mogu ostvariti svoja prava.

Mi imamo stare statistike i s njima se služimo. Prema njima, 50 000 penzionera treba da reazlizuju penziju iz penzionog fonda koji je oduzet od strane Srbije, kaže Kajtazi.

Na drugoj strani, prilikom jedne odluke suda u Strasburgu, Vlada Srbije prije dvije godine je uradila akcionalni plan za rješenje problema plaćanja penzija na teritoriji Kosova.

Fond za penzije Republike Srbije je publikovao jedan dokumenat preko kojeg je obavjestio penzionere Kosova za mogućnost njihove kompenzacije. Ministar Nenad Rašić kaže da je oko 20 000 penzionera sa Kosova apliciralo u taj fond ali mnoge aplikacije su odbijene. 

Procjena koja je izvršena od strane nezavisnih sindikata za penzionere invladine Kosova kaže da Srbija duguje oko 2 milijarde eura penzionerima Kosova. 

Na Kosovu ima preko 113 hiljada penzionera koji dobijaju po 75 eura mjesečno dok preko 35 000 penzionera dobijaju 140 eura mjesečno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.