Tadić: Spreman sam za susret s Thačijem

Tadić je objasnio da ima prostora za razgovor ukoliko postoji spremnost druge strane da razgovara o planu u četiri tačke ili nekom drugom planu.

Predsednik Srbije je, na konferenciji za novinare poslije sastanka trilaterale BiH, Srbije i Hrvatske na Jahorini, rekao da nije spreman da sa Tačijem razgovara samo zato da bi se sreli i da bi mediji o tome mogli da izvjeste, već da je nužno da razgovor bude efektivan i da donese neku korist.

On je podsjetio da je sa Tačijem u prošlosti već razgovarao tokom pregovora vođenih u vrijeme vlade Vojislava Koštunice, tako da ne postoji “personalna prepreka” za takav razgovor.

“Pritom, takav razgovor ne može da bude iskorišćen za promociju kosovske državnosti, jer razgovor mora da bude u funkciji riješavanja problema, a ne simboličkog nadgornjavanja i političkog folklora”, rekao je Tadić, komentarišući na insistiranje novinara Tačijevu izjavu da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije.

Tadić je rekao i da se ne slaže sa stavom lidera Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića da je Repubika 

Srpska genocidna tvorevina, ali da nikome ne osporava pravo na politički stav.

Na pitanje novinara na Jahorini da li se na sastanku sa predsednicima BiH i Hrvatske izvinio u ime Skupštine Srbije, budući da je Jovanović poslanik u njoj, Tadić je odgovorio da ne vidi zašto bi se izvinjavao u bilo čije ime.

“Neobično bi bilo da se izvinjavam u ime parlamenta, svako od učesnika u političkom procesu ima pravo na stav i to je suština demokratije. Ne slažem se sa stavom gospodina Jovanovića, ali bilo bi bizarno da se izvinjavam u njegovo ime”, rekao je Tadić.

On je poručio i da države regiona u uslovima sjvetske ekonomske krize moraju da iskoriste sve unutrašnje ekonomske resurse, ali i da učine sve da pomognu državama eurozone da se izbore sa problemima.

Tadić je istakao da radna mjesta u regionu zavise od sitacije u eurozoni, ali i od sposobnosti samih država Balkana da iskoriste sve svoje skrivene resurse.

Objasnivši da je fokus u razgovoru stavio upravo na vezu ekonomskih kretanja u svijetu i situacije u regionu, Tadić je konstatovao da nijedan od lokalnih napora ne može da donese rezultate ako kriza na širem planu 

“Potrebno je u vremenu pred nama pronaći sve potencijalne unutrašnje resurse za razvoj, kao što su mineralna nalazišta, kompanije koje bi zajedničkim nastupima mogle osvajati poslove na trećim tržištima ili naučna saradnja”, rekao je Tadić.ne bude savladana.

Prema njegovim riječima, potrebno je dati poseban prioritet borbi protiv prekograničnog organizovanog kriminala kako bi se objezbedila sigurnost za građane regiona.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.