Tokom svjetske ekonomske krize zaradio 10 milijardi dolara!

Američki milijarder Warren Buffett zaradio je oko 10 milijardi dolara dobiti ulaganjem u velike kompanije od početka svjetske finansijske krize.

milijarderProcjenjuje se da će taj iznos i dalje rasti. Buffett se trenutno nalazi na četvrtom mjestu Forbsove liste najbogatijih ljudi.

Kako je objavio “Wall Street Journal”, Buffett koji kontroliše kompaniju “Berkshire Hathaway”, ostvario je 680 miliona dolara neto profita nakon što mu je američka prehrambena kompanija Mars vratila dug od 4,4 milijarde dolara, jer je preuzeo njeno poduzeće Wrigley. Buffett je u Wrigley uložio ukupno 6,5 milijardi dolara.

Druge velike Buffettove investicije u godinama krize bile su u banke Goldman Sachs i Bank of America, po pet milijardi dolara u svaku, zatim u kompanije General Electric i Dow Chemical, po tri milijarde dolara, dok je u osiguravajuću grupu Swis Re uložio 2,7 milijardi dolara.

Ukupna dobit koju je Buffett ostvario zahvaljujući tim ulaganjima već je dostigla 9,95 milijardi dolara.

Prema pisanju lista, ova strategija u potpunosti odgovara načelu kojim se Buffett vodi u poslovanju – “budi plašljiv kada su drugi pohlepni, budi pohlepan kada su drugi plašljivi”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.