Toploti val na Balkanu ne jenjava: Ponedjeljak i utorak će biti najtopliji

Toplotni val koji je pogodio Balkan vrhunac će dostići u ponedjeljak i utorak kad će se temperature kretati i iznad 40 stepeni Celzijusa.

Toplotni val zahvatio je i Bosnu i Hercegovinu, tako da će građani u narednom periodu konačno moći uživati u pravom ljetnom vremenu s visokim temperaturama. Meteorolozi kažu da se izuzetno visoke temperature, koje će prelaziti 40 stepeni Celzijusa, mogu očekivati narednog ponedjeljka ili utorka.

Stabilne vremenske prilike si i na većem dijelu evropskog kontinenta, praćene su izrazito sunčanim i toplim vremenom u svim zemljama.

“No, ovo ljeto je dosta svježije nego prošlo. Prošlo ljeto je bilo rekordno toplo i sušno, to se dešava jednom u 120 godina”, pojasnio je klimatolog Federalnog hihrometeorološkog zavoda BiH (FHMZ) Željko Majstorović.

Prema njegovim riječima, ovogodišnji juni je bio otprilike za jedan stepen topliji od višegodišnjeg prosjeka.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije saznajemo da je toplotni talas u Srbiju došao sa jugozapada, iz oblasti Mediterana.

”U periodu od 18. jula do danas, na svim meteorološkim stanicama u Srbiji je zabilježena maksimalna dnevna temperatura vazduha preko 30 stepeni Celzijusa, sa izuzetkom 21. jula, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha bila u intervalu od 26-29 stepeni”, navodi se iz RHMZ.

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore navode da se danas u ovoj zemlji temperatura kretala od 24 stepena na Žabljaku do 33 u Podgorici. Prema njihovim podacima, u nedjelju, ponedjeljak i vjerovatno i u utorak, u pojedinim crnogorskim gradovima temperatura će možda preći i 40 stepeni Celzijusa.

Nakon današnjeg kratkotrajnog pljuska, do kraja sedmice temperature će, iz dana u dan, rasti i u Hrvatskoj, saopćeno je iz Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske.

“Sedmi mjesec, koji još uvijek traje, je ipak topliji od tridesetogodišnjeg prosjeka u cijeloj Hrvatskoj za jedan do dva stepena Celzijusa. Isto tako, očekujemo da će te vrijednosti biti i još više kako se ide prema kraju sedmice”, navode u DHMZ-u.

Iz DHMZ-a kažu da će početkom sljedeće sedmice temperature u Hrvatskoj biti između 35-40 stepeni Celzijusa.

Ljekari upozoravaju građane da ne izlaze iz svojih domova između 11 i 18 sati kada su najviše temperature i kada je UV zračenje najjače, te da moraju zaštiti oči, koje su veoma osjetljive na UV zračenje, a glavu kapom ili šeširom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.