Toyota Hilux osvojila Antarktik

Toyota-HiluxNakon što su Jeremy Clarkson (Jeremy Clarkson) i ekipa Top Geara 2007. u Toyoti Hilux stigli do Sjevernog pola, ekspedicija Extreme World Races izvela je sličan podvig na južnoj Zemljinoj polulopti, koristeći isti tip vozila.

 [Bošnjak KS info] 

Toyota Hilux ima reputaciju jednog od najizdržljivih terenskih vozila, a mogućnosti ovog automobila potvrđene su u ekstremnim vremenskim uvjetima kada je ekspedicija britanskog Top Geara osvojila najseverniju točku na Zemlji.

Na taj način oni su postali prvi ljudi koji su automobilom stigli na Sjeverni pol.

Ekipa Extreme World Races odlučila se za još zahtjevniji podvig putovanje po Antarktiku.

Ekspedicija je započela u studenog 2011. i trajala je do veljače 2012, a za četiri mjeseca prijeđen je put od 9.500 km u ekstremnim zimskim uvjetima i pri temperaturama i do -50 ° C.

Ekipa je koristila tri Hiluxa opremljena 3.0 litarskim D4D motorima, od kojih je jedan imao pogona 6×6.

Toyota-Hilux1

Toyotini pikapovi dobili su posebne gume kako bi imali veću površinu oslanjanja na snijegu, a podignuto je i ovjes vozila.

Za pogon je korištena specijalna mješavina dizela koja ne mrzne na niskim temperaturama, a instalirani su i dodatni spremnici za gorivo zapremine od 280 litara na standardnim modelima, do 800 litara na Hiluxu sa šest kotača.

Prema riječima oranizatora, tijekom putovanja po Antarktici, ni jedno od vozila nije imalo kvar niti bilo kakav tehnički problem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.