Tri hiljade iftara fondacije “Eyup Sultan” iz Istanbula

Turska fondacija “Eyup Sultan” iz Istanbula, uz podršku Islamske zajednice Kosova, sedam godina zaredom organizuje tokom svetog meseca ramazana besplatne iftare u Prištini i Mitrovici. Za građane Prištine iftari se služe u velikom šatoru podignutom na platou iznad Palate mladih (bivši “Boro i Ramiz”) u centru Prištine.
 
Predstavnik fondacije “Eyup Sultan” za Balkan, Iskender Janova, ističe da oko tri hiljade ljudi iftari u Prištini i Mitrovici.
 
“U organizaciji fondacije u Prištini iftari 2.000 ljudi, a imamo šator i u Mitrovici gdje iftari oko 1.000 ljudi. Sponzor šatora u Mitrovici je turska opština Inegul, a u Prištini su sponzori različiti biznismeni iz Turske i sa Kosova”, kaže Janova.
 
On dodaje da je na spremanju iftara zaposleno oko 60 radnika, 40 u Prištini i 20 Mitrovici, i svi su sa Kosova. 
 
“Svi oni počnu da rade 15 dana pre ramazana i 15 dana posle Bajrama, što znači da oni rade puna dva meseca. Na taj način mi omogućavamo i ljudima da se zaposle. Kuvari za iftare spremaju tradicionalnu kosovsku hranu”, ističe Janova.
 
Iskender Janova je, inače, porijeklom s Kosova. Njegova porodica se prije mnogo godina iselila s Kosova i kaže da zato voli i posebno je vezan za Kosovo.
 
Na iftaru, koji je ekipa agencije Anadolija posetila u Prištini, zatekla je Mitrovčanca Abdulu Gjelanija, koji živi u staračkom domu u Prištini. On kaže da je i prošle godine iftario u šatoru i da je jako zadovoljan što se Turska i pored velike udaljenosti, interesuje za običan narod na Kosovu.
 
“Ovo je zaintresovanost i za ljude i za veru i za narod. Turci su nama kao braća”, kaže Gjelani.
 
Nana Nafije Musliu je na iftaru bila sa svojim dvjema unukama. Ona je imala samo riječi zahvalnosti.
 
“Hvala im. I Turcima i ovima što nas služe, svima hvala. Mesa ima koliko hoćeš. Nigde nema bolje”, kaže nana Nafije.
 
Iftar pod šatorom posjetila je i ambasadorka Turske na Kosovu Songul Ozan. Ona kaže da u šatoru u kome i mladi i stari zajedno iftare vlada jako dobra atmosfera.
 
“Ovaj šator nije samo ramazanski šator nego i društveni šator. Ovaj šator deli radost Kosovara i Turaka, koji su uvek bili povezani, kao i entuzijazam koji donosi sveti mesec ramazan”, kaže ambasadorka Ozan.
 
Ona se ujedno zahvalila svim sponzorima iftarskog šatora.
 
Inače, iz Turske je na Kosovo došlo i 10 imama koji će biti aktivni tokom svetog mjeseca ramazana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.