Trikovi iskusnih vozača: Kako se najlakše riješiti leda sa stakla, brave ili vrata

Zaleđena stakla nikada ne polivajte vrućom vodom jer mogu da popucaju, posebno ako već imaju manja oštećenja, upozoravaju stručnjaci. Pametniji izbor je mlaka voda koju na staklo treba nanijeti krpom.

Međutim, osim tople vode, postoje i drugi trikovi da se riješite leda sa stakla, brave ili vrata.

Ovo je osam savjeta, koje preporučuju iskusni vozači, kako da se uhvatite u koštac sa zaleđenim automobilom.

Birajte istok

Ako imate mogućnosti, uvijek automobil parkirajte tako da prednji dio bude okrenut na istok. Tako će prvi jutarnji zraci sunca polako otapati led na vjetrobranskom staklu.

Pomaže alkohol i sapun

Napravite tečnost za odleđivanje stakala koju ćete ujutro samo poprskati po ledu. U bocu stavite litar alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za pranje posuđa. Dobro promućkajte. Postoji još jedan dobar recept – u bocu s raspršivačem sipajte alkohol i vodu u omjeru 2:1 (dvije trećine alkohola i trećina vode).

Zaštitite brave od leda

Najbolja zaštita je sprej namijenjen baš ovome, a ako brava zaledi, ključ zagrijte upaljačem i uspjet ćete da otključate.

Da se vrata ne zalede

Premažite gumu oko vrata automobila nekom masnoćom. To može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje itd. Uradite to čim izađete iz vozila kako bi narednog jutra bez problema otvorili vrata.

Snađite se

Ako se nađete negdje u gradu, stakla vam se zalede, a kod sebe nemate ni sprej, ni toplu vodu ni strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. To će ići malo sporije, ali ipak ćete nakon nekog vremena moći da sjednete u auto i odvezete se kući.

Čarape na brisače

Navucite stare čarape na brisače kako ih ujutro ne biste našli “zalijepljene” za zaleđeno staklo. Ili, jednostavno ih podignite da ne stoje na staklu pa se neće ni zalijepiti.

Zaštita za retrovizore

Spoljašnji retrovizori na automobilu neće se zalediti ako na njih stavite plastične kese. Možete ih obmotati i gumenom trakom.

Stavite karton na stakla

Ovo je odličan način prevencije da se stakla na autu uopće ne zalede koji vozači često koriste. Umjesto kartona možete staviti i stari peškir.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook