Kako je funcionisala Haradinajeva vlada u dvogodišnjem mandatu

Odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj ocenio je svoju dvogodišnju vladavinu izazovnom i veoma teškom, ali je bilo i uspeha jer je, kaže, uspeo da dijalog iz ruku Mogerini prebaci u nadležnost nemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsednika Donalda Trampa, prenosi Zeri.

Haradinaj je, u intervjuu za Ekonomija Onlajn, rekao da se njegovo dostignuće ogleda i u tome što je uspeo da zaustavi podelu Kosova te da je zemlju ojačao usvajanjem novih zakonskih paketa.

Energetska nezavisnost, takođe, je jedno od dostignuća koje pripisuje svojoj vladi, a tu je i novi Zakon o platama za koji kaže da bi ga trebalo sprovesti i uvideti mogućnosti za njegovo poboljšanje.

Izostala je liberalizacija viznog režima, ali veruje da će se u vremenu koje sledi to ipak ostvariti.

Haradinaj je ukazao i na formiranje vojske za vreme njegovog mandata kao i usvajanje seta zakona značajnih za kosovsko društvo.

Odlazeći premijer navodi da su u vreme njegovog mandata preduzete i brojne fiskalne mere koje su olakšale poslovanje domaćim proizvođačima i uticale na rast ekonomije.

Vlada koju je predvodio Haradinaj, izabrana je 9. septembra 2017. godine, a zbog poziva Specijalnog suda Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera 19. jula 2019. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.