Trumpove i MBS-ove lažne istrage: Od silovanja do ubistva

Uz pomoć administracije aktuelnog američkog predsjednika, saudijski režim nam pokušava prodati novu lažnu istragu.

U doba “lažnih vijesti” i “alternativnih činjenica”, naravno, imamo i “lažne istrage” – poput one koju je američki Federalni istražni biro uradio o navodima o seksualnom uznemiravanju od Bretta Kavanaugha i sada one u kojoj nam Donald Trump kaže da Mohammed bin Salman vodi o svojoj umiješanosti u brutalno ubistvo disidenta novinara Jamala Khashoggija.

Je li iko ikad čuo išta apsurdnije – da optuženi istražuje sam sebe? Da, naravno, mi živimo u vrijeme Trumpa – svaki apsurd je nova normala.

Saudijci su sada konačno priznali da je Khashoggi umro u saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodno nakon borbe pesnicama i da je “18 Saudijaca uhapšeno” zbog daljnje istrage.

Saudijci su trebali angažirati ono što u Hollywoodu zovu “supervizor za scenarij” prije nego što su otvorili usta rekavši svijetu šta se desilo Jamalu Khashoggiju. Do sada su od poricanja došli do priče da je Khashoggi počeo borbu pesnicama sa 15 mesara koje su Saudijci poslali da ga izrežu na komade. Trenutno snimaju film o borilačkim vještinama u kojem je Khashoggi Bruce Lee.

Predsjednikov zet u MBS-ovom ‘džepu’

Saudijci znaju da svijet nije glup, ali isto tako znaju da imaju Jareda Kushnera u šaci. Prema izvorima Intercepta, Mohammed bin Salman se hvalio da je predsjednikov zet i savjetnik za Bliski istok “u njegovom džepu” prije nekoliko mjeseci. Vrijeme je za osvetu. Trump će pokušati prodati ovu lažnu priču Saudijaca na isti način kako je prodao FBI-jev površni izvještaj o Kavanaughu.

Dvije godine je na predsjedničkoj poziciji i cijeli svijet zna da Trump vodi SAD na način na koji vodi svoj posao s nekretninama: bez osjećaja za dostojanstvo, s upola kriminalnim umom, s oskudnim vokabularom lošeg srednjoškolca, pokriven kaskadnom vulgarnošću gangstera koji misli da cijeli svijet može varati, praviti budalom i pljačkati. 
Ali, i ovdje je caka, ne smijemo nikada ovo reducirati na Trumpa samog; jer, zahvaljujući Trumpu i njegovim partnerima, svijet je, zapravo, svjedok konstitucionalne DNK američke politike, do sada uspješno sakrivene iza tankog i opčinjavajućeg pokrova uljudnosti, koji je možda Barack Obama najbolje utjelovio. S Trumpom vidimo kako stvarno svari stoje.

Trump drsko žuri da odbrani i iskupi osumnjičenog saudijskog ubicu na isti način na koji je žurio da iskupi osumnjičenog silovatelja koji sada sjedi u Vrhovnom sudu SAD-a.

Nakon što je profesorica Christine Blasey Ford izašla u javnost s primjernom hrabrošću i optužila sudiju Bretta Kavanaugha za pokušaj silovanja kada su oboje bili u srednjoj školi, i druge žene, jednako hrabre, uradile su isto s njegovim nedoličnim ponašanjem kasnije u odraslom životu, Trump je uradio ono što najbolje radi: odglumio je.

Može li osumnjičeni istražiti sam sebe

On je proizveo “lažnu” FBI istragu – onu koja je prošla kroz prijedloge i nije čak ni intervjuirao primarnog optuženog ili optuživačicu, i izdao je tajni izvještaj koji javnost nije mogla vidjeti, dok su njegovi republikanski saučesnici požurili nominaciju kroz užurbano glasanje gotovo u potpunosti po stranačkoj liniji samo nekoliko sedmica prije izbora. I Trump i njegovi saveznici su dobili. Profesorica Ford i bezbroj seksualno zlostavljanih žena kao i ona su izgubile.

Kavanaugh je potvrđen i na ceremoniji zaklinjanja u Bijeloj kući, Trump je dodao so na ranu javno se izvinivši Kavanaughu za neugodnosti. Trump i njegovi republikanski senatori podebljali su tu pobjedu, ostavivši najmanje polovicu zbunjene nacije van sebe i u moralnoj atrofiji. Potom je uzeo konačnu pobjedu predvodeći svoju moralno oronulu bazu u javnom ismijavanju hrabre žene, dok se naslađivao što je njegova pobjeda na Vrhovnom sudu povećala njegovu popularnost i što će garantirati republikansku pobjedu na predstojećim izborima.
Trump se sada upušta u upravo isti čin moralnog propadanja u slučaju nestanka i evidentnog ubistva saudijskog novinara disidenta Jamala Khashoggija. On zagovara saudijsku istragu u svoj zločin, gdje je primarni osumnjičeni zadužen da istražuje sam sebe.

“Mislim da prvo moramo otkriti šta se desilo”, rekao je Trump u nedavnom intervjuu. “Opet idemo s pričom kriv si dok se ne dokaže suprotno. Ne sviđa mi se to. Upravo smo prošli kroz to sa sudijom Kavanaughom, a on je bio nevin sve vrijeme, što se mene tiče.”

“Što se njega tiče” je, naravno, svjetlosnim godinama daleko od istine. U ovom komentaru on nas javno obavještava da planira uraditi isto s optužbama s kojima se suočava saudijska kraljevska porodica da mogu biti umiješani u ubistvo Jamala Khashoggija.

Blebetanje o ‘nevaljalim ubicama’

Ovdje se on, na svoj tipični nespretni i šarlatanski način, igra s pravnom terminologijom – u poslovičnom američkom pravnom govoru. Trebate biti smatrani nevinim dok se ne dokaže suprotno fin je pravni moto, osim kada je zloupotrijebljen da se izvučete iz nezgodne situacije – kao što je prikupljanje dovoljno glasova da se ratificira Kavanaugh ili pronađe besmislena teorija “o nestašnim elementima” za ono što izgleda kao namjerno zlobno ubistvo koje ukazuje na Mohammeda bin Salmana.

Štićenje saudijske kraljevske porodice nije ništa novo u američkoj Bijeloj kući, niti je ograničeno na Trumpa. Ali, podsticano od njegovog zeta Jareda Kushnera, odvodi ga još dublje.

U ključnom tekstu Washington Posta “Kome treba Saudijska Arabija?”, listu za koji je Khashoggi pisao, pokazano je da Trump laže kada kaže da SAD-u treba Saudijska Arabija zbog svojih kupovnih moći ili iz sigurnosnih razloga.

Post kategorički osuđuje blebetanje o “nevaljalim ubicama”, koje je Trump prvo iznio nakon razgovora sa saudijskim kraljem. Tekst u Postu također odbacuje saudijsku prijetnju da će ukinuti snabdijevanje naftom: “Počnite s naftom. Saudijska Arabija, prema Američkoj energetskoj informacionoj administraciji, snabdijevala je devet posto uvoza nafte 2017. godine, ili oko 960.000 barela dnevno, ali zahvaljujući revoluciji škriljca, SAD je energetski neovisan. SAD je, a ne Saudijska Arabija, sada najveći svjetski proizvođač sirove nafte.”

Isto je i s tvrdnjama o kupovini oružja: “Što se tiče prodaje oružja, neko treba obavijestiti gospodina Trumpa o stvarnim rezultatima obećanja koja su mu data kada je posjetio Rijad prošle godine.” Kako to kaže Bruce Riedel iz Instituta Brookings: “Saudijci nisu zaključili nijedan veći sporazum o prodaji oružja s Washingtonom za vrijeme Trumpa.”

SAD ne treba Kraljevstvo kao nekada

Isto je i sa Saudijcima i pružanju obavještajnih podataka SAD-u vezano za terorizam: “Saudijska Arabija opskrbljuje SAD kontraterorističkim obavještajnim informacijama. Ali, kako ističe Andrew Miller iz Projekta za bliskoistočnu demokratiju, zaustaviti to bila bi velika greška… kad već postoji snažna percepcija u Kongresu i kod Amerikanaca da je Saudijska Arabija podsticala ekstremizam.

Zaključak je jasan: “Stvarnost je da Saudijska Arabija, koja, kako je gospodin Trump sam istakao, ne bi preživjela bez američke sigurnosne podrške, može mnogo izgubiti od ukidanja odnosa, dok SAD više ne treba Kraljevstvo kao nekada.”

U narednom tekstu Washington Post je hrabro razotkrio Bijelu kuću, jer je pokušala zataškati priču o saudijskom princu.

“Gospodin Pompeo”, koji se široko osmjehivao dok je pozdravljao prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, izgledao je manje odlučan da otkrije istinu nego da pomogne de facto saudijskom vladaru da pobjegne od krize koju je sam izazvao. Saudijci pripremaju priču koja će ubistvo gospodina Khashoggija pripisati prestupu tima koji ga je ispitivao. To bi skrenulo krivnju sa prijestolonasljednika, za kojeg se zapravo vjeruje da je naredio nadzirao operaciju”, piše u članku.

Jared Kushner, u međuvremenu, znamo iz izvještaja New York Timesa, stoji uz svog druga MBS-a, jer je bijesni cionista profitirao od tog što je on umirio Palestince i izručio Mahmouda Abbasa, dio iluzorne nade da će palestinski nacionalni pokret oslobođenja samo nestati.

Ako nisu Saudijci, ko je onda?
Glavni krivac iza spašavanja Mohammeda bin Salmana je Jared Kushner. Prema The Timesu, “Jared Kushner, zet gospodina Trumpa i savjetnik za Bliski istok, tražio je od predsjednika da stane uz princa, prema riječima osobe bliske Bijeloj kući i bivšeg zvaničnika sa znanjem o diskusijama. Gospodin Kushner je zastupao stav da prijestolonasljednik može preživjeti ovaj skandal kako je podnio ranije kritike.”

Zadnja poenta nas dovodi do šlaga u ovoj igri mačke i miša. Ako, kako Washington Post s pravom kaže, nije ni prodaja oružja, ni sigurnost, ni obavještajni podaci, koji je onda interes ove administracije u Mohammedu bin Salmanu?

Da, Trump će lično profitirati od svojih poslovnih ugovora sa Saudijcima. Da, njegova neuvjerljiva tvrdnja o kreiranju radnih mjesta može pomoći republikancima na predstojećim izborima. Ali, on je, također, rekao Saudijcima otvoreno da bi bez njegove pomoći pali za dvije sedmice. Koji, dakle, interes ima ova Bijela kuća u Mohammedu bin Salmanu?

U Trumpovo uho šapuće otac njegovih unuka, muž njegove voljene Ivanke i glavni savjetnik Jared Kushner – koji je, također, fanatični cionista.

Kao varalica u oblasti nekretnina (on to jeste) koji odbija vidjeti da je napravio lošu investiciju u zgradi koju je kupio, Kushner je odlučan održati saudijsko-cionistički savez na način koji, prema njegovoj procjeni, neutralizira i eliminira palestinske nacionalne aspiracije. Kushner vidi ključ svoje ambiciozne želje da uništi i eliminira posljednji bastion palestinskog otpora u ovom saudijskom princu.

Kushnera pomaže i podstiče cijela industrija neoorijentalista, koji, kao Thomas Friedman, brbljaju svoje blebetanje o “islamskoj reformi”, koji znači vrstu islama koji proizvodi muslimanske zombije kojima ne bi smetalo da vide kako Jerusalem, njihovo drugo najsvetije mjesto, postaje cionistička prijestolnica. Na to ovi cionistički neoorijentalisti misle kada kažu “islamska reforma”, koju predvodi Saudijska Arabija.

Kad poker igraju tri šefa mafije
Kushner i njemu slični, međutim, plivaju na Trumpovom valu. Glavna poteškoća je ovo što je Trump otkopao i omogućio u američkoj politici. Kada je pozicionirano pored ideje “lažnih vijesti” i “alternativnih činjenica”, simuliranje takvih istraga o ponašanju Bretta Kavanaugha ili navodne umiješanosti u Khahoggijevu smrt je vježba u sasvim drugačijoj platformi obmane i prevare, gdje su eksterne ljušture istine sasvim ispražnjene od bilo kojeg značenja ili sadržaja, napunjene prevarom i lažima, hrabro postavljene naspram činjenica; i prije nego što ih uhvate u laži postigli su političke poene.

Glavni um ove obmane je budalasti Trump. Ali, trenutno njega i njegove omiljene Saudijce nadmudruje pametna igra moći koju Recep Tayyip Erdogan igra dajući medijima djeliće ukupne istine koju on zna o tome šta se desilo Jamalu Khashoggiju. Nijedan od ovih igrača – Trump, Erdogan ili, najmanje, Mohammed bin Salman – nije zainteresiran za istinu. Mi smo svjedoci igri pokera tri šefa mafije, gdje je ulog opstanak njihovih režima. Saudijci imaju mnogo novca, turska lira je u padu, a Trump ima ključne predstojeće izbore.

Osakaćenog tijela Jamala Khashoggija još nema na vidiku.

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Nema aktuelnosti za ovaj period!

Facebook

Fotografija dana