Erdogan danas otrkiva “golu istinu” o ubistvu Khashoggija

Turski predsjednik je od početka nestanka saudijskog novinara pažljivo koristio riječi, ali sada se čini da želi otkriti sve detalje, javlja reporterka Al Jazeere.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkrit će u ponedjeljak golu istinu” o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Ibrahim Kalin, glasnogovornik turskog predsjednika, rekao je da su turski istražitelji proveli “osjetljivu i sveobuhvatnu istragu”.

“Ovo nije pitanje između Turske i Saudijske Arabije. Turska poduzima potrebne korake da otkrije incident po međunarodnim i nacionalnim zakonima. Ovdje treba razotkriti svirepo ubistvo. Stav našeg predsjednika je jasan od početka. Ništa neće ostati sakriveno.”

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr izvještava iz Istanbula da se govor Erdogana očekuje u 08:45 GMT (10:45 po srednjoevropskom vremenu).

‘Istina će izaći na vidjelo’

“Očekivanja od govora su velika, i to se vidi kao neka prekretnica. Od nestanka Khashoggija, 2. oktobra, Erdogan je bio diplomata, pažljivo je koristio riječi, nije koristio oštre tonove, nije upirao prst u nekoga. Sada se čini da želi otkiriti detalje svijetu”, javlja ona.
Analitičari kažu da je Erdogan radio na način da dozvoli curenje informacija provladinim medijima kako bi pritisnuo Rijad.

Dva puta je zvao saudijskog kralja Salmana, što su neki protumačili kao da ne želi razgovarati s princom prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom.

Turska vladajuća Partija pravde i razvoja saopćila je da je Khashoggijevo ubistvo “planirano na veoma brutalan način”, što je prvi put da Ankara zvanično ukaže na to da vjeruje da je ubistvo planirano unaprijed.

“Istina će izaći na vidjelo. Oni koji su odgovorni bit će kažnjeni, nešto slično više nikome neće pasti napamet”, rekao je Omer Celik, glasnogovornik AKP-a.

Yasin Aktay, jedan od savjetnik turskog predsjednika, napisao u je u novinama Yeni Safak da saudijska verzija onoga što se desilo “vrijeđa inteligenciju”.

Osude Velike Britanije

Američki predsjednik Donald Trump je istakao da nije zadovoljan saopćenjem koje je Saudijska Arabija dala u vezi s istragom o smrti Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

Naglasio je da je ta zemlja tražila mjesec dana za istragu, napominjući ipak da je to “vrlo dug period”.
Istakao je kako “nema razloga” za jednomjesečno odgađanje istrage Saudijske Arabije o ubistvu novinara Khashoggija.

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je odbacio objašnjenje Saudijske Arabije o ubistvu Khashoggija.

Istakao je da postojeći izvještaji o smrti Khashoggija, ukoliko se pokažu tačnima, “nisu kompatibilni s našim vrijednostima”.

“Imamo važno strateško partnerstvo sa Saudijskom Arabijom, uključujući odbrambenu i sigurnosnu saradnju, koja je spasila živote na ulicama Velike Britanije. Imamo i trgovinsko partnerstvo, koje je osiguralo na hiljade radnih mjesta”, rekao je Hunt.

Naglasio je da će zvanični London biti pažljiv u vezi s odgovorom Rijadu.

Mahatir: Grozno i okrutno ubistvo

“Ali, ako se užasne priče koje čitamo ispostave istinitima, a one su nespojive s našim vrijednostima, mi ćemo djelovati shodno tome. Također, takvi izvještaji su nekompatibilni i sa samim ciljem Saudijske Arabije o napretku i preporodu”, kazao je Hunt.

Istakao je da će odgovor Londona i njegovih saveznika Saudijskoj Arabiji ovisiti o tome u kojoj mjeri ih Rijad uspije ubijediti da je posvećen planiranom progresu i preporodu.

Na kraju je dodao da saudijske vlasti moraju odgovoriti na pitanja o tome ko je odobrio slanje 15 zvaničnika iz Saudijske Arabije u Istanbul, kada je Vlada u Rijadu saznala za smrt Khashoggija, zašto je istražiteljima kasno omogućeno da uđu u konzulat i zašto smrt novinara nije otkrivena sve do 19. oktobra, nakon 17 dana ulaska u konzulat.

“Koraci koje će Velika Britanija i njeni saveznici poduzeti zavisit će od dviju stvari: prvo, vjerodostojnost konačnog objašnjenja koje ponudi Saudijska Arabija; drugo, da nas uvjere da se takva užasna epizoda ne može i neće više ponoviti”, rekao je Hunt.
Emily Thornberry, laburistička ministrica vanjskih poslova u sjeni, ubistvo Khashoggija je nazvala “sramotnim”, dodajući da britanska vlada konačno mora shvatiti ko je saudijski princ prestolonasljednik Muhamed bin Salman.

Britanska premijerka Theresa May je osudila ubistvo saudijskog novinara Khashoggija.

Premijer Malezije Mahathir Mohamad rekao je da je ubistvo novinara “grozno i okrutno”.

Traje potraga za tijelom novinara

“Grozno je to što se desilo. To se ne može prihvatiti. Svi imamo nekoga ko nam se ne sviđa, ali ga ne možemo samo tako ubiti jer nam se ne sviđa.”

Novinar i kolumnista lista The Washington Posta nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Turski sigurnosni izvori su ranije potvrdili da Khashoggi nije napustio zgradu konzulata, a da je u tom periodu u konzulatu boravilo 15 saudijskih državljana i službenika, koji su posebnim letovima došli, a zatim i napustili Tursku.

Nakon višednevnih tvrdnji da ne znaju ništa o sudbini Khashoggija, vlasti Saudijske Arabije su u subotu saopćile da je Khashoggi ubijen tokom navodne svađe u konzulatu.

Istraga o ubistvu je i dalje u toku, a glavni zadatak istražitelja je pronalazak Khashoggijevih posmrtnih ostataka i utvrđivanje odgovornih za ubistvo.

Zadnje iz rubrike

Najnovije na portalu »

Popularno

Facebook

Fotografija dana